İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-72

PEDIYATRIK BRONKOSKOPIDE SEDASYON UYGULAMALARINDA TCPCO2 ÖLÇÜMÜ

MK.ARSLANTAŞ 1, P.DİNÇER 1, HÖ.AYANOĞLU 1, İ.CİNEL 1


MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EAH. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ. 1

Pediyatrik fleksibl fiberoptik bronkoskopi (FOB) uygulamaları sırasında  sedasyon gereksinimi söz konusudur. Sedasyon uygulamaları ile birlikte sık görülen bronkokonstrüksiyon ve hipoventilasyon, hipoksi ve karbondioksit retansiyonuna yol açabilmektedir. Çalışmamızda SpO2’nin yanı sıra transkutanöz pCO2 (tcPCO2) monitorizasyonu ile olası hipoksi ve hiperkapni sıklığını değerlendirmeyi amaçladık.

ASA I-II grubunda 1-10 yaş arası 20 olgu çalışmaya alındı. Tüm olgulara topikal lidokain ve premedikasyon uygulandı. Damar yolu açıldıktan sonra, EKG, periferik oksijen satürasyonu (SpO2) ve tcPCO2 monitorizasyonu (SenTec Digital Monitor, SenTec AG; Therwil, Switzerland) yapıldı. Hastalara intravenöz 1 mg.kg-1 propofol uygulandı. Bronkoskopi süresince 1’er dk. arayla, işlem sonrası ise 15 dk. süreyle 5’er dk. aralarla bulgular kaydedildi.

Hastalarda bronkoskopi süresiyle orantılı olarak tcPCO2 değerlerinin başlangıca göre ortalama % 44,38 oranında arttığı saptandı. Bronkoskopi işleminin sonlanmasına rağmen bu artış derlenmenin ilk beş dakikasına kadar sürdüğü izlendi.

Sonuçlarımız, çocuklarda bronkoskopide propofol ile sedasyon uygulamalarında, hiperkarbinin sıklıkla geliştiğini gösterir niteliktedir. FOB sonrasında erken dönemde bronkokonstriksiyona ilaveten devam eden sedasyonun etkisiyle hiperkarbinin derinleştiği gözlenmiştir. tcPCO2 monitorizasyonu hiperkarbinin tanısında ve tedavinin etkinliğini izlemede kullanılabilecek bir yöntem olabilir. FOB sonrası pediyatrik hastaların yakın takip edilmesi çok önemlidir.