ADENOTONSILLEKTOMI UYGULANAN PEDIATRIK HASTALARDA TRAMADOL VEYA DEXMEDETOMIDIN UYGULAMASININ POSTOPERATIF ANALJEZI, SEDASYON VE DERLENME REAKSIYONLARINA OLAN ETKILERININ KARŞILAŞTIRILMASI
N.BEDİRLİ
1, M.AKÇABAY
1, Ü.EMİK
1
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON 1
Adenotonsilektomi uygulanan vakaların postoperatif yönetiminde ağrı, kanama, laringospazm ve bulantı-kusma sıklığının en aza indirilmesi önemlidir ve ana hedef yeterli analjezi sağlanmasıdır. Opioidler ve nonsteroidal antiinflamatuar ajanlar etkin analjezi sağlamalarına karşın solunum depresyonu, kanama ve bulantı-kusma gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir. Bu prospektif, randomize, çift kör çalışma adenotonsillektomi yapılan çocuk hastalarda intraoperatif tek doz tramadol veya dexmedetomidin kullanımının postoperatif dönemde ağrı, sedasyon, derlenme reaksiyonu ve hemodinamik veriler üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amacı ile yapıldı.
Etik kurul kararı ve ebeveyn yazılı onayı alındıktan sonra 2-12 yaş arasında olan ve adenotonsilektomi uygulanan 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Anestezi indüksiyonu ve idamesi O2/N2O içinde sevofluran ile entübasyon rokuronyum ile sağlandı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Tramadol grubundaki hastalara 2 mg/kg tramadol, dexmedetomidin grubundaki hastalara 1 µg/kg dexmedetomidine intravenöz yolla tek doz olarak uygulandı. Cerrahi ve anestezi süresi, hemodinamik veriler, trakeal ekstübsyon süresi, derlenme reaksiyonları, ağrı ve sedasyon skorları, postoperative ilk analjezik ihtiyaç zamanı, total analjezik miktarı ve hastanede kalış süreleri karşılaştırıldı. İstatistiksel değerlendirmede, ağrı ve ajitasyon skorları için Mann-Whitney U-test, sayısal veriler için unpaired Student’s t-test kullanıldı. P < 0.05 olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Demografik veriler, derlenme reaksiyonları, antiemetik ihtiyacı ve taburculuk süresi değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı. Dexmedetomidin grubunda ortalama arter basıncı ve kalp atım hızı değerleri anlamlı düşük bulundu. Ağrı skorları, ilk analjezik ihtiyaç zamanı, total analjezik tüketimi ve sedasyon skorları tramadol grubunda anlamlı düşük bulundu.
Adenotonsilektomi uygulanan çocuklarda intraoperatif dexmedetomidin kullanılması etkin analjezi ve sedasyon sağlamaktadır ve neden olduğu yan etkiler tramadol kullanımına kıyasla daha azdır.
|