İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-43

PEDİYATRİK ŞAŞILIK CERRAHİSİNDE ENDOTRAKEAL TÜP İLE FLEKSİBL LARİNGEAL MASKE’NİN POSTOPERATİF KOMPLİKASYONLAR VE AJİTASYON ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

B.TASDELEN 1, S.BÜLBÜL 2, N.DORUK 2, A.SARI 2


ERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2

Genel anestezi uygulamaları sırasında hava yolu güvenliğinin sağlanması amacıyla çeşitli araçlar kullanılmaktadır. Klasik laringeal maskenin  bir prototipi olan fleksibl laringeal maske (FLMA)  baş ve boyun cerrahisinde kullanılabilmesi, cerrahi sahadan uzaklaşırken yerinden kayma riskini minimalize edebilmesi gibi avantajlar sağlar. Bu çalışmada şaşılık cerrahisi planlanan pediyatrik hastalarda endotrakeal  entübasyon  ile fleksibl laringeal maskenin postoperatif dönemde görülebilen komplikasyonlar ve  ajitasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde genel anestezi altında şaşılık cerrahisi planlanan, ASA I-II, 0-16 yaş aralığındaki, toplam 50 hasta üzerinde yapıldı. Grup ETT’de (n=25) hastalara endotrakeal tüp (ETT), Grup FLMA’da (n=25) ise fleksibl laringeal maske yerleştirildi.

Olguların demografik verileri, operasyon özellikleri, hava yolu araçlarını yerleştirme süreleri ve girişim sayıları, hemodinamik ve solunumsal parametreler, postoperatif dönemdeki komplikasyonlar,  postoperatif ağrı ve ajitasyon durumları kaydedildi.

Yapılan ölçümlerde demografik veriler, operasyon özellikleri, güvenli hava yolu sağlamak için uygulanan girişim sayıları,  hemodinamik ve solunumsal parametreler her iki grupta da benzer bulundu. FLMA’nın yerleştirme süresinin ETT yerleştirme süresine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu saptandı (p=0.02). Postoperatif komplikasyonlardan ekstübasyon sonrası laringospazm görülme oranı ETT uygulanan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p=0.037). Her iki grupta da bronkospazma rastlanmadı. Postoperatif 15.dakikada boğaz ağrısı ETT uygulanan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.003). Ekstübasyon sonrası bulantı-kusma, postoperatif 1. ve 4.saatte boğaz ağrısı, postoperatif 15.dk, 1. ve 4. saatte yutma güçlüğü ve ses kısıklığı, postoperatif ağrı ve ajitasyon değerleri  her iki grupta da benzer bulundu.

          Sonuç olarak fleksibl laringeal maskenin endotrakeal entübasyona göre daha az postoperatif komplikasyona neden olduğunu, ancak daha anlamlı sonuçlara ulaşılabilmesi için daha fazla sayıda hasta ile çalışma yapılması gerektiği kanısına varıldı.