LARINGEAL MASKE UNIQUE TM’ IN DIŞLI VE DIŞSIZ GERIYATRIK HASTALARDA KULLANIMININ KARŞILAŞTIRILMASI
M.ADEMOĞLU
1, S.KÜÇÜKGÜÇLÜ
1, B.KUVAKİ
1, T.KILIÇ
1, M.SARI
1
DEÜ. TIP FAK.ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
Yaşlı ve dişsiz hastalarda yanakların çökük olması nedeniyle maske ventilasyonu efektif olmayabilir hatta imkânsızlaşabilir. Standart maskenin hastaların yüz şekline uymadığı durumlarda laringeal maske yüz maskesine göre daha iyi bir alternatiftir.Bu çalışmanın amacı; 65 yaş ve üzeri dişli ve dişsiz hastalarda laringeal maske Unique TM’ in ilk denemedeki yerleştirme başarısını, yerleştirme kolaylığını, yerleştirme sürelerini ve orofaringeal kaçak basınçlarını karşılaştırmaktır.
Bu çalışma ASA I-II-III, 65 yaş ve üzeri elektif cerrahi geçirecek ve laringeal maske yerleştirme endikasyonu olan 33 dişli ve 33 dişsiz, toplam 66 hasta ile prospektif ve randomize olarak gerçekleştirildi. Laringeal maske yerleştirme sonrasında her iki grupta ilk denemedeki yerleştirme başarısı, yerleştirme kolaylığı, yerleştirme süreleri, orofaringeal kaçak basınçları ve yerleştirme esnasında olası hemodinamik etkileri ölçüldü.
Laringeal maske Unique TM’ in ilk denemede yerleştirilme başarısı dişli grupta dişsiz gruptan daha yüksek bulundu. Ölçülen değerler sırasıyla %78,7 ve %60,6 idi (p=0.047). Dişli grupta Laringeal maske Unique TM’ in orofaringeal kaçak basıncı:21,75 cm H2O, dişsiz grupta ise 20,75 cm H2O olarak ölçüldü. Yerleştirme süreleri dişli grupta 14,40 sn, dişsiz grupta 13,43 sn ve yerleştirme kolaylıkları ise sırasıyla %90,9 ve % 75,7 olarak saptandı.
Sonuç olarak geriyatrik hastalarda laringeal maske Unique TM’in ilk denemedeki yerleştirme başarısı dişli grupta dişsiz gruptan daha yüksek bulundu. Geriyatrik hastalarda Laringeal maske Unique TM’in yerleştirme kolaylığı, yerleştirme süreleri ve orofaringeal kaçak basıncı, laringofaringeal ve sistemik komplikasyonlar açısından benzer olduğu sonucuna varıldı.
|