LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ AMELİYATLARINDA FARKLI VENTİLASYON STRATEJİLERİNİN ARTERİYEL OKSİJENİZASYON VE HEMODİNAMİK PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ
G.OĞUZ
1, Z.CENGİZSÜNER
2, S.ÜNVER
2, Y.TÜRKOĞLU
3
DR AY ANKARA ONKOLOJİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ , 2. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1 DR AY ANKARA ONKOLOJİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 2. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2 DR AY ANKARA ONKOLOJİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 2. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 3
Laparaskopik cerrahinin pek çok avantajı olmakla beraber abdominal CO2 insuflasyonu, akciğer kompliyansıyla fonksiyonel rezidüel kapasitede azalma ve atelektaziye neden olarak oksijenasyonu bozabilir. Bu yan etkiler kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerde daha fazla önem taşımaktadır.
Bu çalışmada; laparoskopik kolesistektomi operasyonu yapılan hastalarda uygulanan farklı ventilasyon stratejilerinin oksijenasyon, solunum mekanikleri ve hemodinami üzerine etkileri araştırıldı.
Çalışmaya laparoskopik kolesistektomi ameliyatı yapılacak 51 hasta alınarak üç gruba ayrıldı (Grup K n:17, Grup P n:17, Grup R n:17). Anestezi indüksiyonu remifentanil, propofol ve rokuronyum, idamesi sevofluran, O2/hava karışımı ve remifentanil infüzyonuyla sağlandı. Bazal ventilasyon 8 ml kg-1 tidal volüm, 10 sol dk-1 ve I:E: 1:2 olarak ayarlandı. Grup K’da entübasyon sonrası 0cmH2O PEEP, Grup P’de 5 cmH2O PEEP uygulanırken, Grup R’de 5 cmH2O PEEP’le birlikte CO2 insüflasyonu ve boşaltılmasından 5’er dk sonra rekruitment manevrası yapıldı. Manevrada PEEP değeri 10-15-20 cmH2O olacak şekilde arttırılarak hastalar 10’ar kez ventile edildi. Plato ve peak basınç üst limitleri sırasıyla 30 cmH2O- 50 cmH2O olarak ayarlandı. Kan basıncı, kalp hızı, SpO2, FiO2, ETCO2, havayolu basıncı, statik ve dinamik kompliyans ve kan gazı değerleri takip edildi.
Grup R’de rekrüitment manevrasından sonra PaO2 yüksek bulundu (p<0.05). Postoperatif 1. saatte devam eden yükseklik, 6. saatte her üç grupta da bazal değerlere yaklaştı. İntraoperatif PaO2/FiO2 oranları da Grup R’de yüksekti. Tüm gruplarda peak ve plato basınç değerlerinin CO2 insuflasyonundan sonra arttığı, statik ve dinamik kompliyansın azaldığı gözlendi. Grup R’de, ilk manevradan sonra kompliyans değerleri operasyon süresince yüksek bulundu. Kalp hızı benzerken, arteriyel basınç Grup R’de tüm ölçüm zamanlarında düşüktü. İlk manevra sonrası fark istatistiksel olarak anlamlıydı.
Çalışmamızda kontrollü PEEP artışı ile uygulanan rekruitment manevrası ve takiben 5 cmH2O PEEP ile ventilasyonun belirgin bir hemodinamik yan etki yapmadan intraoperatif oksijenasyonu arttırdığını gösterdik. Aynı zamanda KOAH olanlarda intraoperatif hipoksi ve atelektaziye bağlı komplikasyonları azaltmak için de kullanılabileceğini düşünüyoruz.
|