İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-478

REEKSPANSİYON PULMONER ÖDEM

Y.IŞIK 1, İ.KATI 1, O.PALABIYIK 1, U.GÖKTAŞ 1


YYÜ TIP FAKÜLTESİ 1

GİRİŞ; Reekspansiyon pulmoner ödem (RPÖ) uzun süre kollabe kalmış akciğerin tedavisi sonrasında gelişen nadir görülen bir komplikasyondur.

Bu sunuda 68 yaşında, tek taraflı torasentez yapıldıktan sonra reekspansiyon pulmoner ödem gelişen olgu irdelenecektir. 

OLGU; GİS perforasyonu nedeniyle acil operasyona alınan 68 yaşında bayan olgu, postoperatif 10. günde solunum yetmezliği gelişmesi sonucu entübe edilip yoğun bakım ünitesine (YBÜ) alındı. YBÜ’de yatışının 25. gününde genel durumu orta, şuuru açık, trakeostomili olgu PSV modunda mekanik ventilatöre bağlı olarak takip edilmektedir. Olgunun vital bulguları;   nabız:115atım/dk,   TA: 150/85mmHg, SpO2:%97, ateş 37,4oC idi. YBÜ’de plevral effüzyon gelişen olguya  torasentez uygulandı. Torasentez uygulamasından yaklaşık 3 saat sonra olguda akciğer ödemi gelişti. Olgu IPPV moduna alındı. FiO2:1.0 olacak şekilde 10 cmH2O PEEP uygulandı. Diüretik, steroid, sedatif, morfin iv verildi ve olgu lateral pozisyona çevrildi. Olguda gelişen akciğer ödeminin tek taraflı olması ve gelişme zamanı dikkate alınarak RPÖ olduğuna karar verildi. RPÖ gelişiminden 12 saat sonrasında olgu, solunumu rahatlayarak mekanik ventilasyondan ayrıldı ve T piece’e alındı.

TARTIŞMA; RPÖ, patofizyolojisi tam olarak bilinmemekle beraber uzun süren pulmoner kollapsı takiben hızlı akciğer ekspansiyonunun; pulmoner vasküler geçirgenlikte artışa, sürfaktan kaybına ve serbest oksijen radikallerinin oluşumuna neden olması patofizyolojide enflamatuvar reaksiyonların varlığını düşündürmektedir.[3] Reekspansiyondan birkaç saat sonra takipne, ral, bol köpüklü sekresyon ekspektorasyonu meydana gelmektedir. Oksijen desteği, invaziv veya non invaziv ventilatör desteği, vazopressör ve/veya inotropik ajanlar, dikkatli diürez, steroidler, sedatifler, sıvı alımın kesilmesi uygulanan medikal tedavi yaklaşımlarıdır.

Sonuç olarak risk faktörleri mevcut olgularda hava ya da sıvı drenajının düşük negatif basınçla ve aralıklı yapılması ve her bir drenajın 1000 cc’yi geçmemesi gibi uygulamalarla gelişmesi önlenebilir olan RPÖ’ de hızlı tanı ve agresif tedavinin hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır.