İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-27

İNHALASYON ANESTEZİKLERE BAĞLI GENOTOKSİK ETKİLERİN İN-VİTRO LENFOSİT HÜCRE KÜLTÜRÜNDE İNCELENMESİ

E.KADIOĞLU 1, E.COŞKUN 1, M.BAŞAR 2, Ç.KAYMAK 3, H.BAŞAR 3


G.Ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ ANABİLİM DALI 1
K.Ü. TIP FAKÜLTESİ 2
S.B. ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 3

Günümüzdeki genel anestezi uygulamalarında yaygın olarak halojenize alifatik komponentler içeren inhalasyon anestezikleri kullanılmaktadır. Anestezik ajanların bazı metabolitleri karaciğer, böbrek ve beyin dokularındaki toksik etkiler ile ilişkilendirilirken genotoksik etkiler ile ilgili olarak bilgiler sınırlıdır. Çalışmamızda, halotan, isofluran, sevofluran ve desfluran inhalasyon anesteziklerine ait dört farklı konsantrasyon kullanılarak in-vitro insan lenfosit hücre kültüründe DNA hasarının incelenmesi amaçlanmıştır.

Çalışmamızda dört farklı konsantrasyonda (0.1 mM, 1 mM, 10 mM, 100 mM) anestezik ajan maruziyeti gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla 37oC’de hazırlanmış tamponize (dmso) insan lenfosit hücre kültürü in-vitro ortamda dört farklı anestezik ajan ile 30 dakika boyunca maruz bırakılmıştır. DNA hasarı Alkalin Comet Assay (Single Cell Gel Electrophoresis) yöntemi kullanılarak “Fluorecens” mikroskop (Image Analysis System-Perspective Instruments) ile incelenmiştir.

Sevofluran, isofluran ve halotan ile 1 mM, 10 mM ve 100 mM konsantrasyonlar ve dmso arasında farklılık mevcutken; desfluran ile 10 mM ve 100 mM konsantrasyonlar ve dmso arasında anlamlı farklılık tespit edildi. Desfluran, sevofluran ve isofluran gruplarında 100 mM konsantrasyon ile tüm konsantrasyonlar arasında anlamlı farklılık mevcutken; halotan grubunda 10 mM ve 100 mM konsantrasyonlar ile diğer konsantrasyonlar arasında anlamlı farklılık tespit edildi.   

Çalışmamızda farklı in-vivo metabolizma oranlarına sahip inhalasyon anesteziklerinin halojenize alifatik kimyasal bileşiklerine ait genotoksik etkiler incelendi. Tüm inhalasyon anestezikleri ile insan lenfosit hücre kültürlerinde DNA fragmantasyonu ile karakterize genotoksik etkiler tespit edilmiştir. İnhalasyon anesteziklerine ait farklı metabolizma oranları ihmal edildiğinde özellikle özellikle yüksek konsantrasyonlarda (10 mM ve 100 mM) benzer genotoksik etkiler saptanmıştır. Sonuç olarak, inhalasyon anesteziklerine bağlı teratojenik ve mutajenik etkilerin açıklanabilmesi için akut ve kronik genotoksik etkilerin araştırılması gerektiği kanısındayız.