İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-51

REJYONEL ANESTEZİYLE ARTROSKOPİK DİZ CERRAHİSİ GEÇİREN HASTALARDA SEDASYON İÇİN VERİLEN DEKSMEDETOMİDİN İLE REMİFENTANİLİN KARŞILAŞTIRILMASI

N.KİRMAN 1, D.ERDEM 1, B.AKAN 1, N.GÖĞÜŞ 1, MD.ALBAYRAK 2, E.AKSOY 2


ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIMA HASTANESİ 1. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIMA HASTANESİ 1. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIMA HASTANESİ 1. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 2

Rejyonel anestezi eşliğinde gerçekleştirilen elektif artroskopik diz ameliyatlarında sedasyon gereksinimi, hastanın ve cerrahın konforu açısından önemlidir. Subaraknoid blok ile diz cerrahisi uygulanan hastalarda sedasyon amacıyla verilen deksmedetomidin ve remifentanilin etkinlik, hemodinamik yanıt ve yan etkiler açısından karşılaştırılması amaçlandı.

Elektif artroskopik  diz cerrahisi uygulanacak ASA I-III grubu, 18-65 yaş arasında toplam 30 hasta çalışma kapsamına alındı. Çalışma prospektif, randomize ve çift-kör olarak planlandı. Hastaların hepsine 10 mg dozda hiperbarik bupivakain ile subaraknoid blok yapıldı. Randomize olarak 15’er kişilik iki gruba ayrılarak Grup D’ye (deksmedetomidin ) başlangıç yükleme dozu olarak 1 mcg/kg 10 dakikada verildi, Takiben 0.2 mcg/kg/saat infüzyona işlem sonuna kadar devam edildi. Grup R’ye (remifentanil) 0.5 mcg/kg bolus 10 dakikada ve daha sonra 3 mcg / kg / saat infüzyon olarak işlem sonuna kadar verildi. Girişim boyunca maske ile 3 lt/ dk akımla oksijen verildi. Perioperatif kan basıncı, kalp hızı, periferik oksijen saturasyonu, end-tidal CO2 değerleri, Bispektral index skoru, Modifiye Observer’s Assesment of Alertness/Sedation skalası ve yan etkiler kaydedildi.

Cerrahi işlem boyunca Grup D de BIS değerleri ve Modifiye Observer’s Assesment of Alertness/Sedation skalası değerleri Grup R’ye göre daha düşük seyretti (P<0.05). Grup D’de yükleme dozu sırasında ölçülen kalp hızı değerleri aynı periyodda Grup R’de ölçülen değerlerden anlamlı olarak daha düşüktü (P<0.05). Ortalama arteriyel basınç değerleri her iki grupta benzer olup önemli bir değişiklik izlenmedi. Solunum depresyonu hiçbir hastada izlenmedi. Periferik oksijen saturasyonu ve end-tidal CO2 değerleri ve yan etkiler açısından iki grup arasında fark yoktu (P>0.05).  

Deksmedetomidin, subaraknoid blokla gerçekleştirilen cerrahilerde sedasyon amacıyla kullanılabilir. Ancak deksmedetomidinin kalp hızı üzerine oluşturduğu baskılayıcı etkisi rejyonel anesteziye bağlı sempatik blokajla birlikte istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Aksine remifentanil ile sedasyon uygulanan hastalarda bu etkiye rastlanmamıştır. Bu nedenle bradikardik hastalarda remifentanil kullanımının daha emniyetli olacağı kanısındayız.