İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-50

LARİNGOFARİNGEAL TRAVMA VE POSTOPERATİF KOMPLİKASYONLAR AÇISINDAN SUPREME LMA VE PROSEAL LMA’NIN KARŞILAŞTIRMASI

M.AYDOĞMUŞ 1, B.EKŞİOĞLU 1, S.OBA 1, O.GÖKALP 1, A.TUĞ 1


ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Hava yolu yönetiminde sık kullanılan laringeal maske (LMA), laringofaringeal travma ve morbiditeye neden olabilir. LMA supreme (SLMA), fastract (ILMA) ve LMA proseal (PLMA)’nın arzu edilen özelliklerini birleştirmek amacı ile tasarlanmıştır. Çalışmada SLMA’nın kullanılmasına bağlı laringofaringeal yapılar üzerinde gelişebilecek makroskopik değişiklikleri ve postoperatif laringofaringeal morbiditeyi PLMA ile karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışma prospektif, randomize ve çift kör olarak 30-50 kg arasında, ASA1 80 hastada planlandı. Rastgele iki gruba ayrılan hastalardan birinci gruba 3 nolu PLMA, ikinci gruba 3 nolu SLMA yerleştirildi. Hastalara LMA takılmadan önce ve LMA çıkartıldıktan sonra direkt laringoskopik muayene yapıldı. Ödem, hiperemi, mukoza hasarı ve LMA üzerinde kan olup olmadığı kaydedildi. LMA takılma süresi, gastrik tüp yerleştirilebilme başarı oranı, bulantı, kusma, aspirasyon, gastrik distansiyon, boğaz ağrısı, sinir hasarı ve laringospazm gelişip gelişmediği, post-operatif 1. saat boğaz ağrısı olup olmadığı karşılaştırıldı.

Grupların cinsiyet, yaş, ağırlık ve operasyon süresi ortalamaları, bulantı, kusma, öksürük, boğaz ağrısı, gastrik distansiyon varlığı ve nazogastrik sonda takılma başarı oranı, mukozal hiperemi ve mukozal hasar varlığı benzer. PLMA grubunun takma süresi ortalaması, SLMA grubundan yüksekti (p=0,0001). LMA üzerinde kan bulunma oranı PLMA grubunda, SLMA grubundan daha yüksekti (p=0,034). LMA üzerinde kan bulunan hastalarda mukozal hiperemi ve mukozal hasar varlığı, LMA üzerinde kan bulunmayan hastalardan yüksek bulundu (p=0,0001, p=0,02).

LMA kaf basıncı mukozal kapiller perfüzyon basıncından daha yüksek olursa, farinksde mukoza kan akımı azalır ve direk doku travması oluşabilir. Bu durum ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı gibi şikayetleri açıklayabilir. Bizim çalışmamızda SLMA’nın takılma süresi PLMA’dan istatistiksel olarak anlamlı derecede kısaydı. Ayrıca direkt laringoskopik muayenede makroskopik kanama görülmemesine karşın, LMA üzerinde kan bulunma oranı PLMA grubunda, SLMA grubundan oldukça yüksekti. LMA üzerinde kan bulunan hastalarda mukozal hiperemi ve mukozal hasar varlığı da istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Sonuç olarak SLMA kavisli yapısı nedeni ile daha kısa sürede ve kolay yerleştirilir. PLMA’dan daha az laringofaringeal travmaya neden olur.