MODİFİYE RADİKAL MASTEKTOMİ OPERASYONLARINDA PERİOPERATİF KULLANILAN PREGABALİNİN POSTOPERATİF AĞRI VE OPİOİD TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ
T.KOYUNCU
1, G.OĞUZ
1, S.AKBEN
1, S.NAS
1, S.ÜNVER
1
DR AY ANKARA ONKOLOJİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 2. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Voltaj bağımlı kalsiyum kanallarına bağlanarak hiperaljezi ve santral sensitizasyon gelişmesini engelleyen gabapentin ve yeni bir türevi olan pregabalin, epilepsi, anksiyete ve nöropatik ağrı tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pregabalin, daha iyi bir farmakokinetik profile sahip olup, multimodal postoperatif ağrı tedavisindeki etkinliğini inceleyen yayınlar bildirilmektedir.
Bu çalışmada, modifiye radikal mastektomi (MRM) operasyonu uygulanan hastalarda perioperatif kullanılan pregabalinin postoperatif ağrı ve opioid tüketimi üzerine etkileri araştırıldı.
Çalışmaya ASA I-II 60 hasta alınarak rastgele iki gruba ayrıldı. Her gruba 30’ar hasta dahil edildi. Pregabalin grubuna operasyondan bir saat önce 150 mg oral pregabalin, Plasebo grubuna boş kapsül verildi. Anestezi indüksiyonu her iki grupta da pentotal, fentanil ve rokuronyum, idame ise sevofluran, N2O ve O2 ile sağlandı. Operasyondan 12 saat sonra Pregabalin grubundaki hastalara 75 mg pregabalin uygulanırken, Plasebo grubuna tekrar boş kapsül verildi. Tüm hastalara cerrahi bitiminden bir saat önce 8 mg iv lornoksikam, 30 dakika önce 4 mg ondansetron yapıldı. Her iki gruba da postoperatif analjezi için hasta kontrollü analjezi cihazı bağlandı. Morfinle hazırlanan cihaz 5 mg yükleme dozu, 1 mg bolus ve 5 dakika kilit süresi olarak programlandı. Postoperatif VAS ağrı skorları, hemodinamik parametreler, morfin tüketimi ve bulantı-kusma, sedasyon, baş dönmesi gibi yan etkiler takip edilerek kaydedildi.
Demografik parametreler benzer bulundu. VAS ağrı skoru medyan değerleri her iki grupta da tüm ölçüm zamanlarında <4 olup, Pregabalin grubunda 0. ve 30. dk, 1., 4., 8. ve 12. saatlerde istatistiksel anlamlı olarak düşüktü. Postoperatif morfin tüketimi ve ek doz gereksinimi Plasebo grubunda daha fazla olmakla beraber anlamlı farklılık yoktu. Plasebo grubunda postoperatif 2. saatte bulantı insidansı daha fazlaydı (p=0.007). Hemodinamik parametreler ve diğer yan etkiler benzerdi.
Çalışmamızda, perioperatif uygulanan pregabalinin, MRM operasyonlarında belirgin yan etki yapmadan postoperatif analjezinin etkinliğini arttırdığını, fakat opioid tüketimini değiştirmediğini gösterdik. Bu konuda farklı doz ve hasta gruplarıyla daha ileri çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
|