PEDİATRİK OLGULARIN İNGUİNOSKROTAL CERRAHİSİNDE İNSİZYON HATTINA İNFİLTRE EDİLEN BUPİVAKAİN VE KETAMİNİN POSTOPERATİF ANALJEZİK ETKİLERİ
İ.DEMİREL
1, Z.ÇELİKEL
2, ÖL.ERHAN
2, AB.ÖZER
2, Ü.BAKAL
3
ELAZIĞ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ, ELAZIĞ 1 F.Ü. TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. ELAZIĞ 2 F.Ü. TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ A.D. ELAZIĞ 3
Postoperatif ağrı, cerrahi travma sonucu oluşan doku hasarına bağlı gelişen, merkezi ve periferik sensitizasyonun eşlik ettiği, nosiseptif bir ağrı tipidir. Cerrahi stres ve ağrıya verilen hormonal ve metabolik yanıtlar çocuklarda daha şiddetli olmaktadır.
Bu çalışmada, ingiunoskrotal cerrahi geçiren çocuklarda postoperatif analjezi sağlamak amacıyla insizyon hattına bupivakain ve ketamin infiltre edilerek olgulardaki analjezik etkilerini derlenme ve postoperatif erken dönemde değerlendirmek amaçlanmıştır.
Yerel etik kurul onayı ve hasta onamları alınarak, ASA I-II risk grubunda, 1-7 yaşları arasında inguinoskrotal cerrahi uygulanacak 90 olgu rastgele üç eşit gruba ayrıldı. Operasyonun sonunda cilt dikişine geçilmeden önce, grup B’deki olgulara (n=30) insizyonun santimetre uzunluğuna % 0.25’ lik bupivakain ml cm-1 (2.5 mg ml-1), grup K’daki olgulara (n=30) % 0.5’lik ketamin hidroklorür ml cm-1 (5 mg ml-1), grup S’deki olgulara (n=30) % 0.09’luk NaCI ml cm-1 olacak şekilde infiltre edildi. Olguların sistolik arter basıncı (SAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik O2 satürasyonu (SpO2), preoperatif, ekstübasyon sonrası, postoperatif derlenme odasında ilk 15 dk 5’er dk aralıklarla, 2. ve 6. saatlerde kayıt edildi. Olguların ilk 6 saattaki analjezik dozu kaydedildi ve ağrı düzeyleri modifiye CHEOPS skorlaması ile sedasyon durumu Wilson sedasyon skalası kullanılarak değerlendirildi.
SAB değerleri derlenme 5. ve 10. dk’da grup K’da grup S’ye göre düşük, grup içi karşılaştırmada preoperatif değere göre; grup S’de ekstübasyon sonrası, derlenme 5., 10. ve 15. dk’da artmış, grup K’da derlenme 10.dk, 15.dk, serviste 2. ve 6. saatte düşük bulundu. CHEOPS skorları ekstübasyon sonrası, derlenme 5., 10., 15. dk, serviste 2. ve 6. saatlerde grup K’da grup S’ye göre, grup B’de derlenme 10., 15. dk ve serviste 2. saatteki dönemlerde grup S’ye göre düşük bulundu.
Sonuç olarak; ketaminin lokal anesteziklere benzer şekilde yara yerine infiltre edilerek kullanılmasının, yeterli postoperatif analjeziyi sağladığı, yan etkilerinin azaldığı ve daha az analjezik kullanılarak güvenli olduğu kanısına vardık.
|