İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-46

ROKÜRONYUM KULLANILAN PEDİATRİK HASTALARDA NEOSTİGMİN VE SUGAMMADEKS İLE DEKÜRARİZASYONUN KARŞILAŞTIRILMASI

T.KARA 1, Ö.ÖZBAĞRIAÇIK 1, AO.GÖKUÇ 1, Ö.KARA 1, E.SEYHAN 1, S.OBA 1


ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Nöromuskuler blokaj(NMB) yapan ilaçlar anestezi altında entübasyonu ve cerrahi prosedürleri sağlamak için kullanılmaktadır. Bu ilaç grubu mortalitede ve morbiditede artışa sebep olabilecek rezidüel NMB’da beraberinde getirmektedir. Neostigmin gibi asetilkolinesteraz inhibitörleri NMB dekürarizasyon için kullanılırlar. Fakat bu ilaçlarla bradikardi,hipotansiyon,bronkokonsriksiyon,hipersalivasyon,kusma gibi yan etkiler görülebilmektedir. Bu nedenle yüksek tolerabilite profiline sahip Sugammadex gibi yeni dekürarizasyon yapan ilaçlara gereksinim duyulmuştur. Bu çalışmadaki amacımız Roküronyum ile NMB uygulanan pediatrik olgularda neostigmin ve sugammadeks ile dekürarizasyonu, klinik ekstübasyonun başarısı ve rezidüel kürarizasyon sıklığı açısından karşılaştırmaktı.

Etik kurul onayı ve aile onamı alındıktan sonra, elektif alt abdominal cerrahi uygulanacak 2-12 yaş arasında, ASA I, 80 olgu prospektif randomize olarak çalışmaya alındı. Operasyon öncesi 0,5 mg/kg oral midozolam ile premedikasyon uygulanan olgular rastgele 2 gruba ayrıldı. Standart monitörizasyon ve TOF monitörizasyonu uygulandı.Tiopental 5-7 mg /kg, fentanil 1mcq/kg, rokuronyum 0,6 mg/kg ile anestezi indüksiyonu sağlandı. %50 O2-%50 N2O ve %2 sevoflurane ile anestezi idamesi sağlandı. Dekürarizasyon için RN grubunda 0.03 mg/kg neostigmin, RS grubunda 2 mg/kg sugammadeks uygulandı. Her iki grup klinik gözleme göre ekstübe edildi. Dekürarizasyondan ekstübasyona kadar geçen süre, dekürarizasyon ve ekstübasyon esnasındaki TOF değerleri, TOF %90’a ulaşma süreleri, komplikasyonlar kaydedildi.

Grup RN ve Grup RS nin yaş, operasyon süresi, anestezi süresi arasında anlamlı farklılık gözlenmedi. Gruplar arasında son NMB den sonra dekürarize etme süreleri arasında anlamlı farklılık gözlenmedi. Grup RN’nin dekürarizasyon sonrası ekstübasyon süreleri, grup RS den anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). RN grubunun dekürarizasyon esnasındaki TOF düzeyleri RS grubundan anlamlı düzeyde yüksek saptandı(p<0,05). RN grubunda dekürarizasyon esnasındaki TOF düzeyleri ortalaması 47,25±38,52; RS grubunda 28,62±27,58 di. RN grubunun Extübasyon TOF düzeyleri RS grubundan anlamlı şekilde düşüktü (p<0,05). RN grubunda Extübasyon TOF ortalaması 76,95±31,0; RS grubunda 96,35±21,34 dü. TOF düzeyinin 90’ın üzerine çıkış zamanları RN grubunun, RS grubundan anlamlı düzeyde yüksek olarak saptandı. (p<0,01).

NMB sonrası dekürarizasyon amacıyla kullanılan sugammadeks neostigmine oranla daha kısa sürede daha güvenli (TOF>90) klinik ekstübasyon sağlamaktadır.