İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-42

SEZARYEN OPERASYONLARINDA SPİNAL ANESTEZİ İÇİN BUPİVAKAİNE EKLENEN İNTRATEKAL FENTANİL VE SUFENTANİLİN MATERNAL VE NEONATAL ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

F.ÖZKAN 1, B.SARIHASAN 1, E.TORTOP 1, EB.ŞENER 1, YB.ÜSTÜN 1, B.BİLGİÇ 1


ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ ANABİLİM DALI 1

Çalışmamızda; sezaryen operasyonu için intratekal hiperbarik bupivakaine eklenen fentanil ve sufentanilin hemodinamik değişiklikler, yan etkiler, analjezi ve anestezi kalitesi ve yenidoğan üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

ASA I-II, 18-45 yaş arası, elektif sezaryen planlanan 60 hasta 2 gruba ayrıldı. Uygun monitörizasyon ve sıvı yüklemesinden sonra Grup F'e(fentanil grubu); Hiperbarik %5 Bupivakain 10 mg+Fentanil 20µg, Grup S'e(sufentanil grubu); Hiperbarik %5 Bupivakain 10 mg+Sufentanil 5µg intratekal uygulandı. Hemodinamik parametreler, motor blok derecesi, VAS, bebeğin Apgar skoru ve umblikal arteriyel kan gazı, cerrahi anestezi ve analjezi kalitesi(obstetrisyen ve hasta), komplet analjezi süresi (KAS; blok başlangıcı ile VAS=0 arası maximum süre) ve efektif analjezi süresi (EAS; blok başlangıcı ve VAS>4 arası süre) ve yan etkiler değerlendirildi. Postoperatif ağrı tedavisi için PCA(opioid) istek sayıları, toplam analjezik tüketimleri 24 saat süreyle kaydedildi.

Hastaların demografik özellikleri, hemodinamik parametreler, yenidoğan Apgar skorları ve kan gazı değerleri benzerdi(p>0.05). Maksimum duyusal blok düzeyi ve ulaşma süresi, maksimum Bromage skoruna ulaşma süresi açısından fark yoktu(p>0,05). Duyusal bloğun T10’a gerileme zamanı ve motor bloğun çözülme zamanı Grup S’de Grup F’e göre anlamlı olarak uzundu(p<0,05).

 Doğum, uterus eksteriorizasyonu, bloğun 2. ve 6. saatlerindeki VAS değerleri Grup F’de Grup S’e göre anlamlı derecede yüksekti(p<0,05). Grup S’de anestezi süresi, Grup F’e göre anlamlı derecede uzundu(p<0,05). Grup S’de KAS ve EAS süresi Grup F’e göre anlamlı derecede uzundu(p<0,05). PCA istek sayısı ve opioid tüketimi Grup S’de daha düşüktü(p<0,05). Grup S’de, anestezi ve analjezi kalitesi Grup F’e göre daha iyi bulundu(p<0,05). Yan etkilerden yalnızca kaşıntı oranı Grup S’de Grup F’e göre daha yüksekti.(p<0,05).

Çalışmamızda intratekal bupivakaine eklenen sufentanilin, fentanile göre hasta ve cerrah açısından daha kaliteli intraoperatif anestezi ve analjezi sağlaması, postoperatif analjezi süresinin daha uzun ve analjezik tüketiminin daha az olması ve tedavi gerektirmeyen düzeyde kaşıntı dışında yan etkilerinin benzerliği nedeniyle sezaryen operasyonlarında tercih edilebileceğini düşünüyoruz.