İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-40

ABDOMINAL HISTEREKTOMIDE POSTOPERATIF ANALJEZI IÇIN EPIDURAL VE SUBFASYAL KATETER KARŞILAŞTIRILMASI

M.KILIÇ 1, N.EKİZ 1, M.ORHANSUNGUR 1, M.ŞENTÜRK 1, T.ÖZKANSEYHAN 1


İTF ANESTEZİYOLOJİ 1

Bu randomize prospektif çalışmada, Pfannenstiel insizyon ile abdominal histerektomi operasyonu yapılan hastalarda, subfasyal kateter yardımıyla uygulanan insizyonel analjezi ile epidural analjezinin etkinliği ve yan etkiler karşılaştırıldı.  

Etik kurul onayı ve onam ile elektif abdominal histerektomi operasyonu planlanan 40 hasta (ASA I-II)  çalışmaya dahil edildi.  Tüm hastalarda genel anestezi indüksiyonu 0,05 mg/kg midazolam,  2 microgram/kg fentanil, 2 mg/kg propofol ve 0,5 mg/kg atrakuryum ile gerçekleştirildi. Hastalar iki gruba ayrıldılar. Grup 1’deki hastalara operasyonun kapanma aşamasında cerrah tarafından perkütan yolla cerrahi yara yerine peri-insizyonel subfasyal katater yerleştirildi ve postoperatif 10 ml bolus uygulamasının ardından 48 saat boyunca % 0,25 bupivakain infüzyonu  (10 ml/saat) gerçekleştirildi. Grup 2’deki hastalara L3-L4 aralığından epidural kateter yerleştirildi. Postoperatif 10 ml bolus uygulamasının ardından 48 saat boyunca epidural kateter yoluyla % 0,125 bupivakain infüzyonu (10 ml/saat) gerçekleştirildi. Analjezik etkinlikleri, nümerik ağrı skorları (0-10, 0: hiç ağrı, 10: dayanılmaz ağrı) ve kurtarma opioid tüketimlerine dayanılarak değerlendirildi.  Tüm hastalara postoperatif  iv morfin PCA ( bolus: 2 mg, kilitli kalma süresi: 8 dakika ) ile kurtarma analjezisi sağlandı. Hastalar postoperatif ½, 1, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 30, 36 ve 48. saatlerde değerlendirildi. Total opioid tüketimleri, dinamik ve statik ağrı skorları ve yan etkiler (motor blok ve postoperatif bulantı-kusma)  kaydedildi. İstatistiksel analizler student’s t-test ve chi-square testleri ile yapıldı.

Demografik  açıdan iki grup benzerdi. Grup 1’de, 18, 30, 36 ve 48. saatlerde dinamik analjezi  Grup 2’ye daha üstündü.  48 saat içindeki total morfin tüketimi Grup 1’de anlamlı ölçüde az bulundu (Grup 1 ve 2’de sırasıyla 14,4 mg ve 27,0 mg, p<0,05).  Grup 2’de 12 hastada motor blok geliştiği gözlendi. Bulantı-kusma sıklığı her iki grupta benzerdi (Grup 1’de 7/20, Grup 2’de 8/20).

Subfasyal kateter, daha invazif olan epidural kateterin motor blok etkisi olmaksızın, morfin tüketimini azaltarak etkin bir analjezi sağlamıştır ve multimodal analjezinin bir parçası olarak önerilebilir.