İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-11

FARKLI ISILARDAKİ ROKÜRONYUM BROMÜRÜN İNTRAVENÖZ ENJEKSİYON AĞRISI VE NÖROMÜSKÜLER BLOK SÜRESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ö.KURTİPEK 1, H.KILINÇ 2


GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD: 1
TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2

Bu çalışmada farklı ısılardaki rokuronyum ve rokuronyum lidokain karışımının enjeksiyon ağrısına etkisini kol çekme hareketi ile değerlendirmeyi ve nöromüsküler monitörizasyon ile blok süresine etkisini araştırmayı amaçladık.

Çalışmaya genel anestezi altında rinoplasti uygulanacak, ASA I-II risk grubundan, 18-65 yaşları arasında 120 hasta dahil edildi. Olgulara TOF Watch SX cihazı ile nöromusküler monitörizasyon ve ASA standartlarına uygun monitörizasyon yapıldı. Rastgele altı guba ayrılan olgulara; Grup I’e (n=20) +4 ºC rokuronyum, Grup II’ye (n=20) +4 ºC rokuronyum  + 2 mL serum fizyolojik (SF), Grup III’e (n=20) +4 ºC rokuronyum  + 2 mL %2’ lik lidokain, Grup IV’e (n=20)+22 ºC rokuronyum, Grup V’e (n=20) +22 ºC rokuronyum  + 2 mL SF ve GrupVI’ya (n=20) +22 ºC rokuronyum + 2 mL %2 lik lidokain hazırlandı. Anestezi indüksiyonu için 5 mg kg-1 sodyumtiyopental verilerek Grup I, II, III, IV, V, VI için hazırlanan rokuronyum 0.6 mg kg-1 dozda 10-15 sn içinde intravenöz verildi. Rokuronyuma bağlı enjeksiyon ağrısı “Kol çekme skalası” ile değerlendirildi. Nöromusküler blok % 100 olduğu zaman (T0) endotrakeal entübasyon uygulandı. Anestezi idamesi; 0.05-0.2 μg kg-1 dk-1 remifentanil, %1-2 sevofluran ile sürdürüldü. Olguların hemodinamik parametreleri ve TOF % değerleri 5 dk bir kayıt edildi. TOF %25, %50, %75 derlenmesine kadar süreleri kayıt edildi.

Çalışmamızda kullandığımız altı grubunda kas gevşetici solüsyonlarının pH ve osmolaliteleri arasında anlamlı fark yoktu. Kas gevşetici kullanımından sonra Grup I’de %30, Grup II’de %25,  Grup III’te %70, Grup IV’te %20, Grup V’te %30, Grup VI’da ise %20 kol çekme hareketi tespit edilmedi. Grup III‘de hareket gözlenmeyen hasta sayısı diğer gruplardan yüksek bulundu. Gruplar arasında TOF süreleri benzer saptandı.

+4ºC rokuronyuma eklenen %2’lik lidokain solüsyonunun enjeksiyon ağrısını azaltmada diğer gruplara göre etkin olduğu ve farklı ısılardaki rokuronyum solüsyonlarının nöromüsküler blok süresi üzerine etkilerinin benzer olduğu gördük.