LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ CERRAHİSİNDE POSTOPERATİF AĞRI YÖNETİMİNDE PARASETAMOL VE LORNOKSİKAM’IN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
O.ÖZLÜ
1, E.YAZICI
2, F.ERGÜN
3
S.B. DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANKARA 1 S.B. DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ,ANKARA 2 S.B. DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ,ANKARA 3
Çalışmamızda elektif laparoskopik kolesistektomi ameliyatı yapılan hastalarda postoperatif analjezi için NSAİ bir ilaç olan lornoksikam ile parasetamol kullanımının postoperatif ağrı skorları ile ilk analjezik kullanım zamanına etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.
ASA I-II grubuna , 20-60 yaş arasında rastgele iki gruba ayrılan 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Anesteziden 30 dakika önce 0,05 mg/kg im midazolam ile premedikasyon uygulandı. Standart anestezi indüksiyonunu takiben, cerrahi başlamadan önce Grup P’de (n=35), 15 mg/kg parasetamol 15 dakikada iv infüzyon olarak; Grup L’de (n=35), 8 mg lornoksikam iv bolus uygulandı. Hastaların demografik özellikleri ile anestezi ve ameliyat süreleri kaydedildi. Ameliyathanede ekstübasyondan hemen sonra ağrı, verbal değerlendirme skalası (VRS) ile değerlendirildi. Derlenme odasında ilk 60 dakika boyunca 15 dakika aralıklar ile 6. saate kadar 2,3,4,5 ve 6. saatlerde SAB, DAB ve KAH kaydedildi. Postoperatif dönemde ağrı 1, 2, 4, 6, 8, 12 ve 24. saatlerde vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. Hastaların VAS skorları VAS≥5 ise ek analjezi uygulandı ve ilk analjezik ihtiyaç süreleri kaydedildi.
VRS skorları gruplar arasında benzer gözlendi (p>0.05). Postoperatif sorgulanan VAS skorları ortalaması 1, 2, 4, 6. saatlerde Grup P’de anlamlı düzeyde yüksekti (p<0.05). Postoperatif 8, 12. ve 24 . saat VAS skoru ortalamaları bakımından istatistiksel farklılık gözlenmemiştir(p>0.05). İlk analjezik gereksinimi Grup P’de 6sa ( 2-8); Grup L’de 4sa (1-6) olup, fark anlamlı izlenmiştir (p<0.001). İlk 24 saatteki ek analjezik ihtiyacı Grup L’de 11 ( %31,4) Grup P’de 26 ( %74,3) hastada olmuş; gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur ( p<0,001). Hemodinamik parametrelerde gruplar arasında fark izlenmemiştir.
Laparoskopik kolesistektomi olgularında, anestezi indüksiyonundan sonra uygulanan 8 mg,iv lornoksikam ve 15 mg/kg parasetamol infüzyonu ile etkili postoperatif analjezi sağlanamamakla beraber; lornoksikam’ın parasetamol’den daha etkili olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle tedavi sınırları içinde doz arttırılmasının veya opioid ajanlarla kombinasyonlarının incelenebileceğini düşünüyoruz.
|