ELEKTİF SEZARYEN GİRİŞİMLERİNDE KOMBİNE SPİNAL-EPİDURAL TEKNİĞİ İLE SPİNAL ANESTEZİDE İZOBARİK LEVOBUPİVAKAIN İLE HİPERBARİK BUPİVAKAİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
G.ARAN
1, A.AKGÜN
1, U.ÖZGÜRBÜZ
1, L.KOROĞLU
1, T.ADANIR
1, M.AKSUN
1, A.ATAY
1, N.KARAHAN
1
İZMİR ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ II. ANESTEZİYOLOJİ VE REAN. KLİNİĞİ 1
Çalışmamızda kombine spinal-epidural teknikle anestezi altında sezaryen operasyonu geçirecek olgularda intratekal levobupivakain ve bupivakaini, motor ve duyusal blok oluşma ve sonlanma süreleri, hemodinamik parametreler üzerine etkileri, komplikasyonlar, hasta ve cerrah memnuniyeti açısından karşılaştırmayı amaçladık.
Etik kurul onayı alındıktan sonra spinal anestezi ile sezaryen operasyonu geçirecek 60 gebe randomize prospektif olarak çalışmaya alındı. Olgulara L3-4 aralığından intratekal olarak toplam 2,2 ml volümde 11 mg izobarik levobupivacain (grup L) ve 11 mg hiperbarik bupivakain (grup B) uygulandı. Çalışmamızda hemodinamik parametreler, periferik oksijen satürasyonu (Sp02) , duyusal ve motor blok düzeyi, duyusal bloğun T4-6 ulaşma süresi ve motor blok geri dönme süresi, spinal anestezi sonrası bebek doğana kadar 2’şer dakika, operasyon bitimine kadar 5’er dakika aralıklarla ve postoperatif ise ilk bir saat boyunca 10 dk aralıklarla daha sonra ise 2,4,12. ve 24. saatlerde ölçülerek kaydedildi. 1. ve 5. dakikalarda Apgar skorları değerlendirildi, umblikal kan gazları, perioperatif ve postoperatif yan etkiler kaydedildi.
Gruplar arasında preoperatif dönemde kaydedilen hemodinamik parametreler ve SpO2 ortalama değerleri karşılaştırıldığında anlamlı fark tespit edilmedi. Grup L de duyusal bloğun T4-6 seviyesine ulaşım zamanı ve motor blok başlama zamanı grup B ye göre istatistiksel anlamlı olarak uzun bulunmuştur. Motor gerileme zamanı grup L de grup B ye göre daha kısa olup, istatistiksel anlamlı idi. Gruplar arasında hasta ve cerrahi memnuniyet açısından anlamlı fark saptanmadı. Gruplar arasında bulantı, kusma, hipotansiyon, bradikardi gibi komplikasyonlar açısından anlamlı fark gözlenmedi.
Çalışmada, levobupivakain grubunda motor ve duyusal blok başlama zamanı istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun bulunmuştur. Ancak klinik olarak göz ardı edilebilecek düzeyde olması, hemodinamik parametreler, analjezi kalitesi, hasta ve cerrah memnuniyeti açısından bupivakain grubuna benzer bulunması nedeniyle sezaryen hastalarının spinal anestezisinde levobupivakainin bupivakaine iyi bir alternatif olabileceği sonucuna vardık.
|