İLGİNÇ BİR YABANCI CİSİM ASPİRASYONU
U.GÖKTAŞ
1, İ.KATI
1, L.SOYORAL
1
YÜZÜNCÜ YIL ÜNIVERSITESI, TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD. 1
Giriş
Yabancı cisim aspirasyonları özellikle çocukluk çağında sık olarak karşımıza çıkan pediatrik acillerdendir. Yüksek mortalite oranları ile seyredebilmektedir. Klinik bulgular ve komplikasyonlar yabancı cismin yapısına, boyutuna, anatomik yerleşim yerine, tıkanmanın derecesine ve süresine göre değişir (1). Bu sunuda, ilginç yerleşimli yabancı cisim aspire eden bir olguda hava yolu yönetimi irdelenecektir.
Olgu Sunumu
2 yaşında kız olgu 3 ay önce yabancı cisim yutma hikâyesi ile acil servise kabul edildi. Çekilen akciğer grafisinde sağ akciğer boyunca uzanan büyük bir çivinin olduğu görüldü (Resim 1). Acil olarak ameliyata alınan olgunun fizik muayenesi ve laboratuar tetkikleri normal sınırlarda idi. Rutin anestezi monitörizasyonu yapıldı ve % 100 oksijen ile 3 dakika ventile edildi. Anestezi indüksiyonu, propofol (30 mg), fentanil (20 µgr) ile sağlandı. Anestezi idamesine %100 O2, %2–3 sevofluran ve fentanil ile devam edildi. İlk olarak yabancı cismin özefagusta olduğu düşünülerek olguya Göğüs Cerrahisi kliniği tarafından özefagoskopi yapıldı. Yapılan özefagoskopi sonrası yabancı cisim görülememesi üzerine yer değiştirmiş olabileceği düşünülerek anestezi altında iken akciğer grafisi çekildi. Yabancı cismin filmde hala aynı yerde olduğu görüldü ve havayolu içinde olduğu kanaatine varıldı ve bronkoskopi yapıldı ve yabancı cismin sağ ana bronş içinde gömülü olduğu görüldü. Tekrarlanan çıkarma işlemlerine rağmen yabancı cismin çıkarılamaması nedeniyle torakotomiye geçildi. Olgu entübe edildi, göğüs cerrahisi tarafından sol lateral pozisyonda sağ torakotomi gerçekleştirildi. Bronkotomi yapılarak yabancı cisim çıkarıldı. Bronkotomi sırasında olgunun periferik oksijen satürasyonu %50’ye kadar düştü. Bronkotomi kapatılana dek ara ara açıklık cerrahi tarafından kapatılarak saturasyonun yükselmesi sağlandı. Olgu sorunsuz olarak ekstübe edilerek uyandırıldı ve problemsiz servise gönderildi.
Sonuç olarak bronkotomi yapılan olgularda ciddi periferik oksijen satürasyon düşüklüğü olabileceği ve cerrahi ekip ile uyumlu çalışılması ile operasyonun sorunsuz bir şekilde yapılabileceği kanısına varıldı.
Kaynaklar1–European Journal of Cardio-thoracic Surgery 2005;28:369–374.
|