İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-61

OFF-PUMP KORONER ARTER BAYPAS CERRAHİSİNDE İKİ FARKLI TOTAL İNTRAVENÖZ ANESTEZİ TEKNİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

T.ASKIN 1, Ü.KARADENİZ 1, E.BORAN 1, S.UNVER 1, Ö.ERDEMLİ 1


TURKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ 1

 Bu çalışmada, off-pump koroner arter baypas cerrahisinde fentanil ve remifentanilin intraoperatif hemodinami, nitrogliserin, nitroprussid, β-bloker ihtiyacı, ekstubasyon, yoğun bakımda kalış süresi ile postoperatif CK-MB ve troponin-I enzim değişiklikleri üzerine etkileri araştırıldı.

 Hastanemiz Eğitim Planlama ve Koordinasyon Kurulundan alınan izinle, elektif off-pump koroner arter baypas cerrahisi geçirecek, ASA II-III grubu, 40-75 yaş arası, 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Operasyona alınan hastalara rutin kalp cerrahisi anestezi monitörizasyonu (EKG, puls oksimetre, invaziv arteriyel kan basıncı, santral venöz basınç) uygulandı. Anestezi derinliği BİS ile monitörize edildi. 1.gruba (R grubu) anestezi indüksiyonu ve idamesinde remifentanil, midazolam, rokuronyum; 2.gruba (F grubu) fentanil, midazolam, rokuronyum uygulandı. Ortalama arter basıncı, kalp atım hızı, bispektral indeks değeri, indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyondan 5 dakika sonra, cilt insizyonu sonrası, sternotomi sonrası, LİMA diseksiyonu sırasında, anastomozlar esnasında, göğüs kapama ve cilt kapama esnasında kaydedildi. Tüm hastalara standart off-pump kardiyopulmoner baypas tekniği uygulandı. Hastalardan bazal ve postoperatif 6.saatte  toplam iki kez CK-MB ve troponin-I ölçümleri için kan örnekleri alındı. Postoperatif ekstübasyon süreleri, yoğun bakımda kalış süreleri, ilk 24 saat içindeki göğüs tüpü drenajları, postoperatif komplikasyonlar kaydedildi.

İki grubun demografik verileri ve hemodinamik parametreleri benzerdi. Midazolam total dozu remifentanil grubunda daha yüksekti (115±14mg vs 130±22mg, p<0.05). İntraoperatif beta bloker, nitrogliserin ve nitroprussid kullanım dozları benzerdi. Ekstübasyon zamanı ve yoğun bakımda kalış süresi remifentanil grubunda daha kısa idi, 6.5±3st vs 10±3st, p<0.05 ve 14±6st vs 20±6st, p<0.05). Postoperatif EKG değişiklikleri ve Troponin I ölçümleri gruplar arasında benzerdi.

BIS rehberliğindeki remifentanil-midazolam ve fentanil-midazolam infüzyonları off-pump baypass cerrahisi uygulanan hastalarda myokardiyal koruma, vazoaktif ajan kullanımı ve hemodinamik stabilite üzerine etkileri açısından benzer etkiler gösterdi.