TORAKOTOMILERDE EPIDURAL KATETERDEN HASTA KONTROLLÜ ANALJEZI YÖNTEMI ILE UYGULANAN LEVOBUPIVAKAIN ILE LEVOBUPIVAKAIN + SUFENTANIL KOMBINASYONUNUN POSTOPERATIF AĞRI VE HEMODINAMI ÜZERINDEKI ETKILERININ KARŞILAŞTIRILMASI
E.GÖRGEN
1, K.DERE
1, H.ŞEN
1, E.TEKSÖZ
1, H.EMİRKADI
1, E.KILIÇ
1, S.ÖZKAN
1, G.DAĞLI
1
GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ, ANESTEZİ VE REANİMASYON SERVİSİ 1
Torakotomi sonrası oluşan postoperatif ağrı; hasta konforu, iyileşme süreci, hastanın hastanede kalış süresi, morbidite ve mortaliteyi olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, akciğer kaynaklı hastalıkların tedavisi amacı ile torokatomi uygulanan olgularda, postoperatif ağrının giderilmesi amacıyla kullanılan Hasta Kontrollü Analjezi yönteminde levobupivakain ve levobupivakain-sufentanil kombinasyonunun ağrı sağaltımı ve hemodinami üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Çalışmaya, American Society of Anesthesiology (ASA) I-II grubundan, 20–50 yaşlar arası, 5’i kadın 50 olgu alındı. Olgular rastgele iki gruba ayrıldı. Tüm olgulara, torakotomi cerrahisi için anestezi uygulamasına başlanmadan önce torakal 6- 7 veya 7- 8 seviyelerinden, kateterin ucu torakal T-4 seviyesinde olacak şekilde epidural kateter yerleştirildi. Epidural kateterden Grup 1 olgulara (n=25) 60 ml % 0.9 NaCl + 40 ml levobupivakain (5mg/ml) (200 mg Levobupivakain), Grup 2 olgulara ise (n=25) 54 ml % 0.9 NaCl + 40 ml Levobupivakain (5 mg/ml) + 6 ml Sufentanil (5 mcg/ml) (200 mg Levobupivakain + 30 μg Sufentanil) hazırlandı ve HKA her iki grup içinde yükleme dozu: 5 ml, bazal hız: 5 ml/ saat, bolus doz: 2 ml, sistemin kilitli kalma süresi: 30 dakika olarak ayarlanmak sureti ile genel anestezi indüksiyonundan önce başlandı. Tüm olguların, intraoperatif-postoperatif hemodinami değerleri (Kalp atım hızı, ortalama arter basıncı), postoperatif ağrı ölçüm değerleri VAS (vizüel analog skala) ile, ek analjezik gereksinimleri ve izlenen komplikasyonlar kaydedildi.
Çalışmamızda, her iki grupta izlenen hemodinamik değişiklikler açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Grup 2 olgularda yatarak ve öksürerek elde edilen ortalama VAS değerleri, Grup 1 olgulara göre anlamlı derecede düşük izlenmesine karşın, her iki grupta da ağrı sağaltımı tatmin edici bulundu. Ayrıca, Grup 2 olgularda daha az lokal anestezik tüketimi ve daha iyi hasta memnuniyeti sağlanırken, yan etki ve komplikasyon oranlarında ise anlamlı bir farklılık saptanmadı.
Sonuç olarak, torakotomilerde ciddi postoperatif ağrı ve buna bağlı komplikasyonlar izlenmesi nedeniyle, standart bir ağrı sağaltım protokolü planlanması ve bunun için de torakal epidural kateter vasıtası ile Hasta Kontrollü Analjezi uygulamasının ön planda olması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu yöntemin seçilmesi durumunda da levobupivakain–sufentanil kombinasyonunun kullanılmasının uygun bir seçenek olacağı kanısındayız.
|