POSTOPERATIF ANALJEZIDE PARASETAMOL ILE TENOKSIKAM’IN MORFIN TÜKETIMINE ETKISI
İ.GÜNÜŞEN
1, S.KARAMAN
1, A.ACAR
1, A.SARGIN
1, V.FIRAT
1
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD,İZMİR 1
Parasetamol ile tenoksikamın etki yeri ve mekanizmaları farklı olup, postoperatif analjezide opioid ile birlikte kullanıldığında opioid tüketimini azaltarak yan etki insidansını düşürdüğü bilinmektedir, ancak bu yönden etkinliklerini karşılaştıran çalışma yoktur. Çalışmamız da parasetamol ile tenoksikamın postoperatif morfin tüketimine olan etkisi ve yan etki insidansının kontrol grubuyla karşılaştırılması amaçlanmıştır
Elektif total abdominal histerektomi operasyonu uygulanan 44-65 yaş arası 90 hasta randomizasyon şemasına göre 3 gruba ayrıldı. Her üç gruba da standart genel anestezi uygulandı. Operasyon bitiminden 30 dk önce Grup P’ye (n:30) 1 g parasetamol ve sonrasında 6 saatte bir 1 gr parasetamol iv infüzyonla, Grup T’ye (n:30) 20 mg tenoksikam iv infüzyonla ve Grup K’ ya (n:30) serum fizyolojik 15 dk da gidecek şekilde başlandı. Postoperatif bakım ünitesine alınan hastalara analjezi iv HKA ile morfin uygulanarak sağlandı. Morfinin yükleme dozu 0.1 mg kg-1, bolus dozu 0.02 mg kg-1, kilitli kalma süresi 15 dk şeklinde ayarlandı. Postoperatif dönemde 30 dk, 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde VAS değerleri ve 24 saat süresince toplam morfin tüketimi ve yan etkiler kaydedildi.
Her üç grup arasında demografik verilerde farklılık yoktu. VAS skorları 2, 4, 6 ve 24 saatlerde Grup T’de diğer gruplara göre daha düşük saptanırken (p<0.05), Grup P ve Grup K arasında istatistiksel farklılık saptanmadı. Postoperatif 24 saatlik toplam morfin tüketimi grup T’de daha düşük saptandı (46.2 ± 26.0 mg, 67.5 ± 27.5 mg, 71.4 ± 24.6, grup T, grup P ve grup K sırasıyla). Yan etki insidansı Grup K da daha yüksek bulundu.
Abdominal histerektomilerde postoperatif analjezide intravenöz HKA ile morfin uygulamasına tenoksikam eklenmesi daha iyi analjezi sağlamış ve toplam morfin tüketimini azaltmıştır.
|