İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-6

SEPTORİNOPLASTİ OPERASYONUNDA LİDOKAİN İNFİLTRASYONUNUN, GENEL ANESTEZİ DERİNLİĞİNE VE MALİYETE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

U.GÖKTAŞ 1, İ.KATI 1, B.ATİK 2, D.IŞIK 2


YÜZÜNCÜ YIL ÜNIVERSITESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD. 1
YÜZÜNCÜ YIL ÜNIVERSITESI PLASTIK VE REKONSTRÜKTIF CERRAHI AD. 2

Septorinoplasti günümüzde kozmetik nedenler başta olmak üzere birçok nedenden dolayı sık yapılan cerrahi bir işlemdir. Genel anestezi(GA) altında işlem yapılırken operatörler hemostaz sağlamak; cerrahi alanda kanamayı azaltmak için lokal anestezik(LA)’lere vazokonstriktör bir ajan ilave etmektedirler. GA altındaki hastalarına da LA vermeksizin hemostaz için yalnızca vazokonstriktör bir ajan verebilmektedirler (1). Bu sunuda, lidokain infiltrasyonu ile kombine-edilen(G1) ve edilmeyen(G2) GA uygulamasının, BİS monitörizasyonu ile standart anestezi derinliği sağlanarak minimum-alveoler-konsantrasyon(MAK), maliyet ve yan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Yerel Etik kurul izni alınan ASA I-II grubundan, GA altında elektif olarak septorinoplasti yapılacak, erişkin 20 hasta rastgele 2 gruba ayrıldı. G1’e  lidokain(100mg)+adrenalin(0.1mg), G2’ye ise sadece adrenalin(0.1mg) uygulandı. Operasyon odasına alınan olgulara EKG, SpO2, ETCO2, KAH(KalpAtımHızı), noninvaziv-kan-basıncı(KB) ve BİS monitörizasyonu yapıldı. Tüm olgulara; standart GA tekniği uygulanarak entübe edildi. Operasyon başlamadan 5dk önce heriki gruba aynı volümde infiltrasyon yapıldı. Preoperatif, indüksiyonun 1.dk, entübasyonun 1.dk, 3.dk, 6.dk, 10.dk, 15.dk, 20.dk, 25.dk, 30.dk, 35.dk, 40.dk, 45.dk, 60.dk, 90.dk, 120.dk’larında SpO2, ETCO2, KB kaydedildi. EKG ve BİS monitörizasyonu operasyon süresince-sürekli yapıldı.

Toplanan veriler T testi ve ki kare testiyle karşılaştırıldı. p <0.05 anlamlı olarak kabul edildi.

Gruplar arasında demografik veriler açısından anlamlı fark yoktu. BIS,  SpO2, KB, KAH  ve ETCO2 açısından gruplar karşılaştırıldığında da anlamlı fark saptanmadı. G1’de MAK ve maliyet G2’den anlamlı olarak düşük saptandı. Yan etkiler açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı.

Operasyon sırasında uygun düzeyde derin anestezi ve analjezi; cerrahi stimulusların hissedilmesini engellemektedir. Cerrahi stimuluslar da cerrahinin büyüklüğü ve yeri ile ilişkili olarak değişmektedir. LA’lerin; anestezik ajanların MAK değerini düşürdüğü bilinmektedir (2). Bizim çalışmamızda da lidokain verilen grupta verilmeyene göre MAK değerlerinde anlamlı düşüş saptandı. Aynı zamanda maliyettede azalma olduğu görüldü.

GA ile kombine edilen lidokain infiltrasyonun MAK ve maliyeti düşürdüğünden dolayı Septorinoplasti operasyonlarında GA’ye ilave olarak kullanımımın uygun olacağı kanısına varıldı.

 

Kaynaklar

1–Clin.Otolaryngol. 2006; 31:303–309.

2–BJA 2002; 89:849-52.