FEOKROMOSITOMA AKUT ATAĞI
Z.KAZAK
1, K.DARÇIN
1, K.KAZBEK
1, S.ŞEKERCİ
1, H.SÜER
1
UFUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Giriş ve Amaç: Adrenal insidentaloma, laparotomi veya yapılan taramalar sırasında tanı alan lezyondur.1 Feokromositoma ise katekolamin salınımına neden olan bir tümördür.2 Anestezi-cerrahi sırasında hipertansif atakların görülmesi sessiz feokromositomaların önemli işaretlerindendir. Burada, idrar veya plazma katekolamin yüksekliği ve hipertansiyon öyküsü olmayan cerrahi sırasında feokromositoma atağı geçiren bir olgu sunulmaktadır.
Olgu: 38 yaşında, erkek hasta dispeptik yakınmalar nedeniyle genel cerrahi kliniğine başvurdu. Fizik muayenesi normal olan hastanın hipertansiyon, palpitasyon, tremor, kilo kaybı gibi şikayetleri yoktu. Abdominal ultrasonografisinde sağ sürrenalde kitle tespit edilmesi üzerine yapılan abdomen MRI’da, sağ sürrenalde 60x55 mm ebatlı, düzgün sınırlı, heterojen kontrast tutulumu gösteren kitle tespit edildi. Laboratuar incelemesinde kortizol, plazma renin aktivitesi, aldosteron, 24 saatlik idrarda VMA, metanefrinler, 5-HIAA, ACTH değerleri normaldi. Endokrinoloji ve üroloji konsültasyonu sonrası insidentaloma düşünülen hastaya cerrahi planlandı.
Hastaya pentotal ve vekuronyum ile indüksiyon yapıldı. İndüksiyon ve entübasyonda vital bulguları stabildi. İdamede %2 sevofluran, N2O, O2 kullanıldı. Operasyon süresince invaziv KB takibi yapıldı. Sol lateral dekübit pozisyondaki hastanın retroperitoneal alanına girilmesi esnasında KB’nın180/100mmHg’e yükselmesi üzerine cerrahiye ara verildi. Hastaya 100mg propofol, 100µg fentanil, 2mg vekuronyum, gliseral trinitrat(Nitro)® (toplam 30mg) yapıldı ve sodyum nitroprussid infüzyonu(Nipruss)® (1µg/kg/dk) başlanmasına rağmen kan basıncı kontrol edilemedi. Gliseraltrinitrat dozu (21µg/kg/dk) yükseltildi ve KB 150/80mmHg iken cerrahiye başlandı. Tümöre dokunulduğunda, antihipertansiflere rağmen, KB 330/120mmHg ‘ya yükseldi. Feokromositoma atağı düşünülerek cerrahi sonlandırıldı. Hasta, ekstübe edilerek antihipertansif infüzyonları ile yoğun bakım ünitesine alındı. İdrar örneği sonuçları ile (3 saatlik idrarda VMA: 5.50 mg, Metanefrinler: 0.41mg, 5-HİAA: 6.10 mg, HVA: 7.50 mg)hastaya feokromositoma tanısı konuldu. Hastanın hazırlanarak üç hafta sonra operasyonu planlandı.
Sonuç: Feokromositomaların %50’si postmortem tanı alırken, bir kısmı çok yüksek mortaliteli hipertansif atakla ortaya çıkmaktadır. Bu olguda ayrıntılı olarak yapılan klinik ve laboratuar incelemeleri sonucunda feokromositomayı destekleyen bulgu olmamasına rağmen, cerrahi sırasında antihipertansiflere dirençli, hayatı tehdit eden, hipertansif atakla karşılaşılmıştır.
Kaynak: GrossMD, Clinically silent adrenal masses.JClin Endocrinol1993:77:885-8
|