ALT EKSTREMİTE CERRAHİLERİNDE TURNİKE UYGULAMASININ SEREBRAL OKSİJENASYONA ETKİSİ (ÖN ÇALIŞMA)
M.KALENDER
1, İ.KATI
2, U.GÖKTAŞ
2
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ORTOPEDI VE TRAVMATOLOJI AD. 1 YÜZÜNCÜ YIL ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD. 2
Serebral oksijenasyonu etkileyen en önemli mekanizma kan akımının azalması veya artmasıdır. Turnike uygulanarak gerçekleştirilen ortopedi ameliyatlarında da turnike öncesi ve turnike sonrası kan basıncında değişiklikler olmaktadır (1,2). Bundan dolayı turnike öncesi ve sonrası oluşabilecek kan basıncı değişikliklerinin serebral oksijenasyona olan etkilerinin tespiti amaçlanmıştır.
Bu çalışmada, Etik kurul onayı alınmış, ASA I-II grubundan, rejyonal anestezi altında elektif olarak ortopedi kliniği tarafından opere edilen 27 hasta rastgele alınmıştır. Olgular turnike uygulanmayan ve uygulanan olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Operasyon odasına alınan olgularda kalp atım hızı (KAH), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), noninvaziv kan basıncı (KB) ve serebral oksimetre monitörizasyonu yapıldı. Tüm olgularda standart teknikler kullanılarak; spinal ve epidural anestezi uygulandı. Veriler blok yapılmadan önce, yapıldıktan sonra ve cerrahinin bitimine kadar her 5 dakikada bir kaydedildi. Toplanan veriler student t ve ki kare testi ile karşılaştırıldı. p<0.05 anlamlı olarak kabul edildi.
Gruplar arasında demografik veriler, KAH, SpO2 ve KB açısından gruplar karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı. Turnikeli grupta turnikesiz gruba göre serebral oksijenasyon anlamlı olarak yüksek bulundu. Turnikesiz grupta da serebral oksijenasyon normal sınırlarda idi.
Hipotansiyon veya hipertansiyon gibi durumlarda dolaşım ve serebral kan akımı direkt etkilenmektedir (1,2). Ekstremite operasyonlarında turnike uygulamasında turnike öncesi ekstremite içerisindeki kan volümü esmarch bandajı ile periferden santral alana doğru yönlendirilmektedir. Turnike açıldığında ise tam tersi yönde kan volümünde hızlı bir yer değişimi olmaktadır. Bu durum hipovolemik veya kardiyak rezervleri sınırda olan olgularda ciddi tansiyon değişiklikleri ile karşımıza çıkabilmektedir.
Sonuç olarak; rejyonal anestezi altında turnikeli ve turnikesiz her iki yöntemin serebral oksijenasyonu olumsuz yönde etkilemediği kanısına varıldı.
Kaynaklar
1. Pediatric Anesthesia 2005:15; 504–508.
2. Anesth Analg 2003;97:1529–1532.
|