İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-40

ELEKTİF MİNÖR CERRAHİ GEÇİRECEK PEDİATRİK HASTALARDA DÜŞÜK HACİM VE DÜŞÜK KONSANTRASYONDA BUPİVAKAİN, LEVOBUPİVAKAİN VE LEVOBUPİVAKAİNE EKLENEN FENTANILİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

A.ŞEN 1, E.ERTÜRK 1, F.AK 1, MS.ÇOLAK 1, A.EROĞLU 1


KTÜ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD TRABZON 1

Postoperatif analjezi amacıyla genel anesteziye eklenen rejyonel anestezi yöntemleri sağladıkları analjezi ile ağrı ve anksiyetenin neden olduğu solunumsal ve kardiyovasküler komplikasyonları önemli ölçüde azaltırlar. Pediatrik hastalarda kaudal blok sıklıkla kullanılan bir analjezi yöntemidir. Bu amaçla bupivakain gibi bazı lokal anestezikler kullanılmış ve etkinliği gösterilmiştir. Biz bu çalışmamızda pediatrik hastalarda kaudal blok tekniğiyle düşük hacim ve düşük konsantrasyonlarla bupivakain, levobupivakain ve levobupivakaine eklenen fentanilin anestezi yeterliliği ve postoperatif ağrı üzerine etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık.

Elektif minör cerrahi planlanan, 18ay-7 yaş arası 60 hasta üç gruba ayırıldı. Oral 0.1 mg/kg midazolam verilen hastalar standart genel anestezi ile uyutulduktan sonra % 0.125 konsantrasyonda hazırlanan lokal anesteziklerden bir gruba (Grup B) bupivakain, diğer gruba (Grup L) levobupivakain, üçüncü gruba ise (Grup LF) levobupivakain+0,5µg/kg fentanil solusyonundan 0,5ml/kg hacimle kaudal blok yapıldı. Preoperatif, caudal sonrası 5.,10.,15.,30.dklar, operasyon bitişi ve postoperatif 15.dk’larda oratalama arter basınçları (OAB) ve nabızları kaydedildi. Postoperatif derlenme odasında CHIPPS ağrı skalası 3’ün üzerinde olan hastalara 10-20 mg/kg rektal parasetamol verildi. Hastaların postoperatif derlenme odasındaki ek analjezik ihtiyacı ve postoperatif ilk analjezik ihtiyacı için geçen süreler kaydedildi.

Postoperatif 15.dk’da OAB Grup LF’de Grup L ve B  ‘ye göre anlamlı olarak düşük bulundu. Postoperatif 15.dk’da nabız değerleri Grup LF’de diğer iki gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Grup LF’de postoperatif ilk analjezik ihtiyacı için geçen sürenin Grup B ve L’ye göre daha uzun olduğu görüldü. Ayrıca postoperatif derlenme odasındaki ek analjezik gereksinimi Grup B ve L’de GrupLF’ye göre daha fazla bulundu.

Pediatrik hasta grubunda bupivakainin kaudal blok ile olan etkisi fazlasıyla çalışılmış ve çeşitli ilaç kombinasyonlarıyla etkinliği gösterilmiştir. Levobupivakainin etkileri için ise daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır. Biz bu çalışmamızın sonucunda minör cerrahi ameliyatlarda kaudal blok ile düşük doz levobupivakain ile bupivakain arasında anestezi yeterliliği ve postoperatif analjezi bakımından fark bulamamakla beraber, levobupivakaine fentanil eklendiğinde daha iyi bir analjezi sağladığını gördük.