EPİDURAL ARALIĞA YANLIŞLIKLA UYGULANAN KCL’E YÖNELİK OLARAK UYGULANAN SPİNAL KORUMA PROTOKOLU
F.YILMAZ
1, B.BİNBAŞ
1, A.DERBENT
1, G.ŞİRİN
2
E.Ü.T.F ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 ÖZEL ANDEVA HASTANESİ 2
Giriş : Yapılmak istenen ilaçlar dışında, yanlışlıkla uygulanan medikasyonlarda ortaya çıkan komplikasyonların klinisyenlerin dikkatli gözlemleriyle fark edilmesi, kısa sürede müdahale etmeleriyle irreversbl hasarların ortaya çıkmasını engelleyebilir.
Olgu sunumu : 32 yaşındaki erkek hasta, Buerger hastalığı nedeniyle sol ayak birinci ve dördüncü parmakta nekrotik alanlar mevcuttu. Sempatik blokaj için yatırıldı. L 3-4 aralığından sorunsuz kateterize edildi. %0,125' lik bupivakain 5 ml/saat infüzyon başlandı. Sol ayakta ağrısı olduğu bildirilen hastaya, acil servisteki ani yoğunlaşma nedeniyle ,servis hemşiresi tarafından epidural kateterden % 0,9 NaCl (SF) ile sulandırılmış bupivakain yapıldı. Enjeksiyon sırasında özellikle genitosakral bölgede belirgin olmak üzere alt ekstremitelere yayılan çok şiddetli ağrı oluşunca yapılan işlemler kontrol edildiğinde SF yerine KCl (%7,5) kullanıldığı görüldü, hastada hafif parezi mevcuttu. Hasta sedatize edilerek spinal koruma amacıyla 30 mg/kg prednizolon 20 -30 dk bolus , 5.4 mg/kg/sa inf ,%20 mannitol 100 mL, omeprazol flk. 2x1 İV ve 6x1 KŞ takibine başlandı. Epidural kateter çıkarıldı. Yaklaşık 1,5 saat civarında nörolojik bulguları süratle geriledi, üçüncü saatte çekilen lomber BT’de ödem ya da hematom bulgusu yoktu. Vital bulguları ve idrar çıkışı stabil seyreden hasta 24 saat sonra yeniden L 2- 3 aralığından kateterize edilerek sempatik blokaja devam edildi. Erken dönemde epidural mesafenin dilüe LA ile açılmasının olası yapışıklıkları engelleyebileceği ve sol ayaktaki dolaşım bozukluğunun bir an evvel kontrol altına alınmasında faydalı olabileceği düşünüldü. Sempatik blokaja 3 gün devam edildi daha sonra hiperbarik oksijen tedavisine devam etmek üzere taburcu edildi.
Sonuç : Literatürde KCl 'nin yanlışlıkla epidural boşluğa uygulanmasıyla
ilgili 6 olgu sunumu (toplam 8 olgu) bulunmuştur. Bu vakadaki semptomlar,
önceden bildirilenlerle benzerlikler göstermektedir. Diğer olgulardan farklı olarak medulla spinalis koruma protokolü uygulandığında semptomların daha kısa sürede sonlandığı görülmüştür. Klinisyenlerin bu tür semptomlar ortaya çıktığında yanlış ilaç uygulaması olasılığını düşünmeleri, buna yönelik tedavi protokolü uygulamaları morbiditenin önlenmesini sağlayabilir.
|