İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-45

SUPIN VE YAN POZISYONDA BRONŞIYAL BLOKER YERLEŞTIRILMESI

A.KUŞ 1, T.YILDIZ 1, M.SOLAK 1, K.TOKER 1


KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Tek akciğer ventilasyonu (TAV) gerektiren göğüs cerrahisi vakalarında bronşiyal bloker (BB) kullanımı son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Çalışmamızda TAV gerektiren göğüs cerrahisi olgularında yan (lateral dekübit) pozisyonunun BB yerleştirilmesi üzerine etkisini araştırdık.

Etik kurul onayı alınan 30 hasta rasgele 2 gruba ayrıldı: Grup I (n=15): supin, Grup II (n=15): yan. Standart monitörizasyon ve indüksiyonu takiben propofol ve remifentanil ile TİVA uygulandı.

Tüm hastaların supin pozisyonda endotrakeal tüp ile entübe edilmesini takiben; BB fiberoptik bronkoskopi (FOB) ile söndürülecek akciğer ana bronşuna yerleştirildi. Grup 1’ deki hastalara BB yerleşimi supin pozisyonda yapıldı ve pozisyon verilmesini takiben FOB ile tekrar BB’ nin yeri doğrulandı. Grup 2’deki hastalarda BB yerleşimi, yan pozisyon verildikten sonra FOB yardımı ile yapıldı. Her iki grupta da; FOB ve BB’ nin ETT içinde ilerletilmeye başlandığı andan, BB’ nin söndürülecek akciğerin ana bronşuna yerleştirilmesine dek geçen  süre yerleştirilme zamanı olarak kabul edildi. Grup 1 hastalara yan pozisyon verildiğinde rutin olarak FOB tekrarlandı ve gerekliliği kaydedildi.

Gruplar arasında demografik veriler açısından fark bulunmadı. BB yerleştirme süresi Grup 2’de Grup’1 e göre istatistiksel olarak anlamlı kısa bulundu (sırasıyla 53,9 sn ve 78,1 sn, p<0,05). Operasyon için gerekli pozisyon verildikten sonraki FOB kontrolünde, Grup 1’de 11 hastada (%73) BB malpozisyonu tespit edildi.

Anatomik pozisyonda sağ ana bronş trakeanın vertikal eksenine göre 25° açılanma yaparken, sol ana bronş 45° açılanma oluşturur (1). Lateral dekübit pozisyonda BB yerleştirilmesinin kolay ve daha hızlı olmasını, üstte kalan ana bronşun yer çekiminin etkisi ile trakeanın vertikal eksenine yaklaşmasına ve açılanmanın azalmasına bağladık. Operasyon için gerekli yan pozisyonun verildiği hastalarda, BB yerleşiminden sonra pozisyon değişikliği gerekmediğinden FOB ile malpozisyon kontrolüne ihtiyaç duyulmaz.