DCI VIDEOLARINGOSKOP VE LMA-CTRACH: KARŞILAŞTIRMALI KLINIK ÇALIŞMA
Y.GÜRKAN
1, T.HOŞTEN
1, D.ÖZDAMAR
1, M.TEKİN
1, M.SOLAK
1, K.TOKER
1
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Video görüntülemeli havayolu gereçlerinin kullanımı son yıllarda gitttikçe önem kazanmakta özellikle beklenen veya beklenmeyen zor entübasyon durumlarında sıklıkla tercih edilmektedir. LMA Ctrach (Laryngeal Mask Company, UK, CT) LMA Fastrach sistemine fiberoptik sistem ve havayolunun izlenebildiği, ayrılabilir LCD ekranın eklenmesiyle geliştirilmiş bir sistemdir (1).
Direct coupled interface (DCI) videolaringoskop (Karl Storz, Tuttlingen, Germany, VL) ta standart Macintosh bleyde fiberoptik sisteminin eklendiği bir videolu görüntülemeli havayolu sistemidir.
Bu çalışmanın birinci amacı DCI videolaringoskop ile LMA Ctrach ‘ı entübasyon süreleri açısından karşılaştırmaktır.
Prospektif, randomize yapılan bu çalışmaya elektif cerrahi planlanan ve zor entübasyon olasılığı bulunmayan 60 hasta dahil edildi ve bu hastalar (VL; n=30) ve (CT;n=30) olacak şekilde ikiye ayrıldılar. Premedikasyonu takiben anestezi indüksiyonu propofol (2–3 mg kg-1) fentanil (2µg kg-1) ve 0.6 mg kg-1 rokuronyumla yapıldıktan sonra VL grubundaki hastalar 3 no’lu Macintosh bleyd ile koklama pozisyonunda PVC ETT (7,5,8.0 mm iç çaplı Kendall, Tayland) ile, CT grubundaki hastalar ise nötral pozisyonda telle güçlendirilmiş özel silikon ETT (7.5,8.0 mm iç çaplı, The laryngeal Mask Co. Ltd. UK) ile entübe edildiler. Larenksin iyi görüntülenmesi için gereken süre (İGS), entübasyon süresi (ES) ve başarısı, havayolu aracına hemodinamik yanıt ve havayolu komplikasyonları (dudak ve dişte travma, mukozal hasar, desatürasyon) kaydedildi.
Hastalar demografik özellikler açısından benzerdi. CT ile ventilasyon başarısı %100 dü. Entübasyon başarısı her iki grupta % 100 dü. İlk deneme başarısı CT grubunda % 93, VL grubunda % 80 idi. İGS, CT grubunda 29.38±20.3 sn, VL grubunda 12.77 ±1.9 sn (p<0.05), entübasyon süresi sırasıyla 99.93±36 sn ve 39.22±21.4 sn (p<0.05) idi. Havayolu aracına hemodinamik yanıt ve havayolu komplikasyonları her iki grupta benzer şekilde bulundu.
CT ile tüm olgularda ventilasyon başarıyla sağlanmıştır. Ancak ES ve İGS, VL grubunda daha kısa bulunmuştur.
|