İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-22

TORAKOTOMI SONRASI POSTOPERATIF AĞRININ GIDERILMESINDE LEVOBUPIVAKAIN ILE TORAKAL EPIDURAL VE PARAVERTEBRAL BLOĞUN KARŞILAŞTIRILMASI.

T.ÖZTÜRK 1, İ.TOPÇU 1, K.AŞIK 1, A.YENTÜR 1, S.YALDIZ 2


CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAK. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD 1
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAK. GÖĞÜS CERRAHİSİ ABD 2

        Torakotomi ağrısının giderilmesinde torakal epidural analjezi yöntemi sık ve etkin olarak kullanılmaktadır. Paravertebral blok seçilen dermatomlarda tek taraflı sinir bloğu sağlarken, epidural analjezi yönteminin yan etkilerini engelleyebilmektedir.  

         Bu çalışmanın primer amacı, torakotomi sonrası ağrının giderilmesinde, epidural veya paravertebral bloğun, analjezik etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Sekonder amacı ise oluşan yan etkilerin karşılaştırılmasıdır

Akciğer cerahisi geçirecek elektif opere edilecek 35 olgu çalışmaya alındı. Kura yöntemi ile olgular epidural blok grubu (Grup ED, n=18) veya paravertebral blok grubuna (Grup PV, n=17) randomize edildi. T5-6 veya T6-7 aralığından, epidural kateter (Grup ED) veya ultrason tekniği ile paravertebral kateter (Grup PV) yerleştirildi. Kateterlerden, 2 mg morfin (2 ml) ve % 0.5  5 ml levobupivakain karışımı bolus verildi. Postoperatif analjezi 1 mg levobupivakain ve 0.1mg morfin içeren solusyonun 5 ml/ saat hızda sürekli epidural veya paravertebral alana infüzyonu ve kontramal’in intravenöz hasta kontrollü yöntemle verilmesiyle sağlandı.  VAS skorları £4 olması amaçlandı. HKA, hasta sunumu dozu 20 mg ve kilitli kalma süresi 15 dakika ve maksimum doz 400 mg/gün olarak ayarlandı.

Preoperatif, postoperatif 1.,2.,3.,4., 6., 12. ve 24. saatlerde, ağrı düzeyi (vizüel analjezi skalası), ortalama arter basıncı, kalp atım sayısı, solunum sayısı, sedasyon ve konfor skorları, bulantı- kusma ve kaşıntı  sıklığı kaydedildi.  

Gruplarda olguların karakteristik özellikleri benzerdi (p>0.05). Olguların, istirahat, derin inspirasyon ve öksürük VAS değerleri anlamlı farklılık göstermedi.  Sedasyon skorları epidural grubunda anlamlı olarak daha yüksek seyretti (p=0.0001). Her iki gruptan iki olguda antiemetik gerektiren bulantı ve hafif kaşıntı mevcuttu.    

Sonuç olarak, torokotomi ağrısının giderilmesinde paravertebral blok ve epidural  blok benzer etkin analjezi sağladı. Torakal epidural grupta yüksek sedasyon skorları atelektazi gibi komplikasyonlara yol açabilmesi nedeni ile torakotomi sonrası istenmeyen özelliktir. Torakal paravertebral analjezinin daha az yan etki ile torakotomi sonrası epidural analjeziye alternatif olabileceği kanısındayız.