İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-176

YÜZDEKİ ALTIN ORAN ZOR ENTÜBASYONLARDA DA GEÇERLİ Mİ?

S.SARI 1, S.ŞEN 1, M.BAKIŞ 1, G.GÜLESER 1, B.KOZANHAN 2, E.ALTINAY 3


ADÜ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ABD 1
KONYA EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ KLİNĞİ 2
KONYA EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ KLİNİĞİ 3

Altın Oran Da vinci’nin tablolarında, eski piramitlerin tasarımında, Yunanlı heykeltraşların eserlerinde karşımıza çıkmaktadır. Altın Oran, pi (π) gibi irrasyonel sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1.618033988749894...'tür.Göz, burun, kaşlar ve dudakların birbirine olan mesafelerine bağlı olan uyum ile belirlenen altın oran, ideal yüz güzelliğin simgesidir. Çalışmamızın hipotezi, yüz için altın oran parametrelerinin 1.6 dan farkı büyük olursa entübasyon zorluğu gelişip gelişmeyeceğinin belirlenmesidir.

Çalışmamızda 2 farklı merkezde operasyona alınacak 600 hasta preoperatif vizit sırasında ‘altın oranı’ belirleyen 8 parametre açısından değerlendirildi (1: yüzün boyu/yüzün genişliği, 2:dudak ve kaşların birleşim yeri arası/ burun boyu, 3: yüzün boyu/ çene ucu ve kaşların birleşim yeri arası, 4: ağız boyu/ burun genişliği, 5: burun genişliği/ burun delikleri arası, 6: göz bebekleri arası/ kaşlar arası, 7: ağız genişliği/ göz bebekleri arası, 8: çene ve gözbebekleri arası/ yüz genişliği). Bu parametreler ölçüldükten sonra bulunan değerler ile Altın Oran olarak bilinen 1.618 sayısının farklarıhesaplandı. Aynı hastalarda Mallampati skoru ölçüldü ve operasyon sırasında zor entübasyon olup olmadığı sorgulandı. Hastalar Mallampati skoruna göre 3 gruba ayrıldı: Grup I: Mallampati skoru 1(n=231), Grup II: Mallampati skoru 2(n=266), Grup III: Mallampati skoru 3 ve 4(n=100).

3 grup kendi aralarında kıyaslandığında Grup I ve II de 1 er, grup III de ise 7 hastada zor entübasyon izlendi. Paremetrelerin altın oran ile farkları 3 grup için kıyaslandığında 1.,4.,6. ve 8. parametrelerde (sırasıyla p=0.012, p=0.018, p=0.013 ve p=0.005) istatistiksel anlamlılık olsa da entübasyon güçlüğü açısından median değerlerde bağlantı saptanamadı. Gruplar cinsiyet açısından değerlendirildiğinde de benzer sonuçlar bulundu.

Estetik cerrahide mükemmel yüz için ‘altın oranı’ gösteren parametrelerin zor entübasyon için geçerli olmadığını düşünmekteyiz.Literatürde estetik cerrahi ve diş hekimliğinin ortodonti alanında ‘altın oranla’ ilgili farklı yayınlar olmasına rağmen çalışmamız entübasyonla bu oran arasındaki ilişkiyi gösteren ilk çalışmadır.Ancak bu konuda daha kapsamlı çalışmaların yapılmasının uygun olacağını düşünmekteyiz.