MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME YAPILAN ÇOCUKLARDA DEKSMEDETOMİDİNE VE PROPOFOL SEDASYONUNUN KARŞILAŞTIRILMASI
F.AYBEY
1, HŞ.TÜRK
1, A.HANCI
1, A.TUĞ
1, ME.AÇIK
1, S.OBA
1
ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Manyetik rezonans görüntüleme(MRG)’de gürültü varlığı, işlem sırasında hareketsizliğin gerekmesi, dar alana girme zorluğu, özellikle 8 yaş altı çocuklarda sedasyon uygulamasını gerekli kılmaktadır.
Çalışmamızda,MRG yapılan çocuklarda propofol ve dexmedetomidin sedasyonunu karşılaştırmayı amaçladık.
Etik kurul onayı alındıktan sonra, MRG yapılan, 1-7 yaş arası, ASA I-II 60 olgu rastgele çalışmaya dahil edildi. GrupD (deksmedetomidin)’ye deksmedetomidin 1 mcg/kg yükleme dozunun ardından, 0,5 mcg/kg/saat dozunda sürekli infüzyon, GrupP(propofol)’ye propofol 3 mg/kg yükleme dozunun ardından 100 mcg/kg/dakika dozunda sürekli infüzyon uygulandı. Olguların demografik verileri, presedasyon davranış skalaları, MRG ve anestezi süreleri, MRG kalitesi, sedasyon başlama zamanı, derlenme ve taburcu süreleri, başlangıçtan itibaren her 5 dakikada bir ortalama arter basıncı (OAB), kalp tepe atımı (KTA) ve satürasyon değerleri, komplikasyonlar kaydedildi.
Grupların yaş, cinsiyet, kilo ve ASAdağılımları arasında farklılık görülmemiştir. GrupD ve grupP de başlangıç, MR başlangıçta ve 5. Dakikada OAB değerleri farklılık göstermemiştir. GrupD de başlangıç, 10.-15.-20.-25.-35. dakikalarda OAB değerleri grupP den daha düşüktü. GrupD’de 5.-10.15.-20.-25.-35. dakikalarda OAB değeri başlangıca göre düşüş göstermiştir. GrupP de MR başlangıç, 5.-10.-15.-20.-25.-35. dakikalarda OAB değerleri başlangıca göre değişim göstermemiştir. GrupP’de KTA değeri MR başlangıcında, 5.-10. dakikalarda grupD den daha yüksekti. GrupD de 5-.10.-15.20.-25.-35.dakikalarda KTA değeri başlangıca göre düşüş göstermiştir. GrupP’de 20.-25.35. dakikalarda KTA değeri başlangıca göre düşüş göstermiştir. GrupP’de SPO2 değeri MR başlangıçta, 5.-10. dakikalarda grupD’den yüksekti. GrupD’de MR başlangıç, 5.-10.-15. ve 20. dakikalarda SPO2 değeri başlangıca göre düşüş göstermiştir.GrupP’de MR başlangıçta SPO2 değeri başlangıca göre düşüş göstermiştir.GrupD ve grupP’de sedasyon başlama zamanı, MRG kalitesi farklılık göstermemiştir. GrupD de derlenme ve taburculuk süresi grupP’den düşüktü. GrupD ve grupP’de ek ilaç kullanımı, presedasyon davranış skalası, komplikasyon oranı farklılık göstermemiştir.
MRG uygulanan çocuklarda, propofol ile uygulanan sedasyonda hemodinami daha stabil seyretti ve hızlı derlenme görüldü.Dekmedetomidin ve propofol sedasyonunun her ikisindede yeterli sedasyon düzeyi sağlandı, MRG kalitesi mükemmeldi, ayrıca düşük oranda yan etki görüldü. Bu sebeplerle, deksmedetomidin MRG uygulanan çocukların sedasyonunda propofole alternatif olarak kullanılabilir.
|