ADRENALİNİN DESFLURANA BAĞLI UZAMIŞ QTC ARALIĞI ÜZERİNE ETKİSİ
O.HANBEYOĞLU
1, A.BEŞTAŞ
2, MK.BAYAR
2, E.KELEŞ
3
ELAZIĞ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 FIRAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2 FIRAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KBB AD 3
Çalışmamızda, burun operasyonu geçiren hastalarda girişim alanındaki kanamayı azaltmak için burun mukozasına uygulanan 1/200000’lik adrenalinin desflurana bağlı uzamış düzeltilmiş QT (QTc) aralığı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.
Çalışmaya yaşları 18-40 yıl arasında değişen (ASA I), her iki cinsiyetten 62 hasta alındı. Tüm hastaların premedikasyon (i.m. 0.05 mg/kg midazolam) anestezi indüksiyonu (etomidat, fentanil ve veküronyum) ve idamesi (%50 O2 / hava içinde % 4-6 desfluran) benzer olarak sağlandı. Endotrakeal entübasyondan sonra cerrahi alana Grup K (Kontrol, n=22)’de serum fizyolojik, Grup A1 (n=20)’de adrenalin (1/200000, 5ml), Grup A2 (n=20) de ise desfluran verilmesiyle birlikte adrenalin (1/200000, 5ml) emdirilmiş tampon yerleştirildi. Anestezi indüksiyonundan önce ve postoperatif birinci saate kadar 9 dönemde kalp atım hızı (KAH), kan basıncı (SAB, DAB) ve QTc aralığı değerlendirildi. Operasyon sonrası tahmini kanama miktarı ve cerrah tarafından kanamanın şiddeti (0=kanama yok, 5=aşırı kanama) değerlendirildi.
Her üç grupta bazal değerlere göre QTc aralığında gözlenen değişiklikler benzerdi. Tamponların yerleştirildiği dönemde ise Grup K’ye göre Grup A1 ve A2’de anlamlı kısaldığı (sırasıyla p<0.001, p<0.05) gözlendi. Desfluran uygulamasıyla QTc aralığının bazal değerlere göre gittikçe uzadığı, bu değişikliklerin Grup K ve A1’de Grup A2 ye göre anlamlı olduğu gözlendi (p<0.05). Adrenalin uygulanmasıyla kontrol grubuna göre KAH, SAB ve DAB ve anestezi idamesi sırasında ise KAH arttığı saptandı (p<0.05). Hastalarda herhangi bir aritmi gelişmedi. Kanama miktarının Grup A1 ve A2’de Grup K’den daha az olduğu gözlendi (p<0.001).
Hem desfluran hem de adrenalinin düzeltilmiş QTc aralığını uzattığı gösterilmiştir. Çalışmamızda, desfluran uygulama süresine bağlı olarak QTc aralığında 440 msn’yi geçen uzamalara neden oldu. Desfluran anestezisi altında yapılan operasyonlardan önce cerrahi alana adrenalinli tampon uygulamasının kanamayı ve QTc aralığı uzamasını anlamlı olarak azalttığı kanaatine varıldı.
|