SEPSISLI HASTALARDA KOAGÜLASYON BOZUKLUKLARININ DEĞERLENDIRILMESINDE TROMBOELASTOGRAFI
Y.KILIÇ
1, İ.TOPÇU
1, H.BAMBAL
1, M.ÇİVİ
1
CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
Sepsiste hemostatik mekanizmadaki dengenin bozulması ve yaygın damar içi koagülapati, organ disfonksiyonu ve yetersizliklerinde anahtar görevi görmektedir. Bu çalışmada; SIRS- SEPSİS ve MODS tanısı konmuş hastaların koagülasyon profilinin değerlendirilmesi ve Tromboelastografi (TEG) cihazıyla bulduğumuz verilerle karşılaştırılması araştırılması ve TEG cihazının tanıda yararlı bir yöntem olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlandı.
Bu prospektif çalışmaya Anesteziyoloji ve Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesine kabul edilen 55 hasta dahil edildi. Hastalar Grup S (n=21); sepsis grubu ve Grup C (n=34); kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. Sepsis grubu hastalar, Yoğun Bakım Ünitesinde SIRS- SEPSİS- MODS tanısı konmuş hastalardan oluşturuldu. Çalışmaya alınan hastaların demografik özellikleri, yatış süreleri, ventilatör desteği, tanıları, son kültürlerinin sonuçları, APACHE II, kanama profilini bozacak ilaç alıp almadığı, kan ve kan ürünü (TDP, trombosit, kolloid, vb) verilip verilmediği ve kardiyotonik destek alıp almadığı kaydedildi. Tüm hastalardan yoğun bakıma kabulünde (t1) (baseline) ve 3. gün sonunda (t2) olmak üzere iki kez; kan örnekleri alındı. TEG verileri, r = reaksiyon zamanı, k = koagülasyon zamanı, α = alfa açı değeri ve MA = maksimum amplitüd kaydedildi. Ölçülen TEG parametreleri ile sepsis ve kontrol grubundaki hastaların kanama profilleri karşılaştırıldı.
Grupların baseline PT, APTT, INR, prokalsitonin değerlerinin Grup S’de daha yüksek olduğu gözlendi. TEG parametreleri karşılaştırıldığında Grup S’de R değerinin 0. gün ve 3.gün ölçümlerinde Grup C’den daha düşük olduğu saptandı. Grup S’de k değerinde 0.günde azalma ve alfa açısında 0.günde anlamlı yükselmenin olduğu saptandı (p<0.05).
Sepsisli hastalarda TEG ile değerlendirildiğinde hiperkoagülabite değişikliklerinin olduğu gözlendi. TEG’in sepsis kritik hastalarda gelişen koagülasyon bozukluklarının değerlendirilmesinde yararlı olacağı görüşündeyiz.
|