HİPOTANSİF ANESTEZİDE UYGULANAN DEKSMEDETOMİDİN VE ESMOLOLÜN KLİNİK VE MALİYET ÜZERİNE ETKİLERİ
ZA.ERBESLER
1, N.BAKAN
1, G.KARAÖREN
1, MA.ERKMEN
1
İSTANBUL ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Orta kulak cerrahisi geçirecek hastalarda kontrollü hipotansiyon amaçlı bir β-blokör olan esmolol ile bir α2-agonist olan deksmedetomidin kullanılmasının, klinik ve maliyet üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Etik kurul onamı alınan 18-65 yaş arası ASA I-II toplam 50 hasta çalışmaya dahil edildi, hastalar randomize iki gruba ayrıldı. Grup E’de esmolol, (n=25), indüksiyon öncesi 0,5mg.kg-1 1dk, sonrasında 10-200µg.kg-1.dk-1 doz aralığında, Grup D’de deksmedetomidin (n=25) indüksiyon öncesinde 0,5µg.kg-1.10 dk, sonrasında 0,2-0,7µg.kg-1.st-1 doz aralığında titre edilerek OAB: 55-65mmHg ve BIS 40-50 olacak şekilde verildi. İdamede her iki grupta %50 O2, %50 hava karışımında 1 MAC sevofluran ile 0.25 µg.kg-1.dk- 1 remifentanil infüzyonu uygulandı. Önceden belirlenen zaman aralıklarında hemodinami, BİS, EtCO2, her iki ajanın nöromusküler blokaj üzerine etkileri (EBS: etki başlangıç süresi, KES: klinik etki süresi, DI:derlenme indeksi ) TOF ile ölçülerek kaydedildi. Gerektiğinde ek fentanil 1µg.kg-1 yapıldı. Tüketilen roküronyum miktarı, fentanil uygulama sayısı ve total dozları, anestezi süresi, cerrahi süre, vaka süresince kullanılan toplam dexmedetomidin ve esmolol dozları (ml.st-1) kaydedildi ve eşdeğer ilaç dozları hesaplanarak maliyet karşılaştırılması yapıldı.
Olguların demografik verileri benzerdi. Her iki grubunda EBS benzer olmasına rağmen KES ve Dİ, Grup D’de anlamlı derecede yüksekti. Gruplara göre kanama skorları arasında fark yoktu. KAH 75. ve 120. dakikalar dışında (Grup E’de anlamlı yüksek) benzerdi. EtCO2’in Grup D’deki indüksiyon sonrası yükseklik dışında, EtCO2 ve SpO2 her iki grupta benzerdi. BİS değerleri her ne kadar hedef OAB’ını sağlamak üzere titre edilse de, Grup D’de anlamlı yüksekti (p<0.05). Cerrah memnuniyeti açısından iki grup arasında fark yoktu. Maliyet değerlendirmesinde ise Grup E anlamlı düzeyde yüksekti.
Orta kulak cerrahisinde kontrollü hipotansiyon sağlamak üzere kullandığımız deksmedetomidin ve esmolol ile ilgili olarak; her iki ajanında uygun olduğunu, ancak, deksmedetomidin ile nöromüsküler blok süresinde uzama ve daha derin anestezi düzeyleri saptanırken, esmolol ile maliyetin daha yüksek olduğunu gözlemledik.
|