İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-88

ÇOCUKLARDA ORAL MIDAZOLAM PREMEDIKASYONU UYGULAMA ZAMANININ PREANESTEZIK VE UYANMA KOŞULLARI ÜZERINE OLAN ETKISININ ARAŞTIRILMASI.

G.ÖLMEZKAVAK 1, Y.AKDOĞAN 1, M.CENGİZ 1, S.KAYA 1, K.AKDAĞ 2


DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. 2

Çalışmamızda oral midazolam premedikasyonunu üç farklı zaman diliminde uygulayarak preanestezik ve uyanma koşulları üzerine etkilerini araştırıp optimal verilme zamanını bulmayı amaçladık.

çalışmamız prospektif randomize ve çift kör olarak planlandı. çalışmaya dicle üniversitesi tıp fakültesi hastahanesinde cerrrahi operesyon planlanan ASA-1-II grubunda 2-6 yaş arası 90 çocuk dahil edildi. olgular bilgisayar destekli randomizasyon planına göre rast gele üç gruba ayrıldı. grup 15'e (n=30) operasyondan 15 dakika önce , grup 30'a (n=30) operasyondan 30 dakika önce, ve grup 45'e (n=30) operasyondan 45 dakika önce 0.5mg/kg midazolam vişne suyuna (0.4ml/kg) karıştırılarak oral yoldan verildi. karışımın total volumu 10ml ile sınırlandırıldı.
hastaların kalp atım hızı kan basıncı, solunum sayısı, O2 saturasyonlaro monitorize edildi. olguların sedasyon skorları ebeveynden kabul etmesinin skorlanması, maske kabulunun skorlanması, ve venöz yol açmaya tolerans skorları kaydedildi. kas gevşeticiyi antagonize ettikten sonra yeterli spontan solunumun gelmesi için gereken süre inhalasyon anesteziginin kesildikten sonra ekstübasyona kadar geçen süre kaydedildi. ekstübasyondan sonra uyanma ajıtasyonu 5-nokta ajitasyon skalası ile ölçuldü. ayrıca ekstübasyondan sonra oksijen gerekip gerekmediği öksürük olup olmadıgı bulantı kusma olup olmadığı ve diğer yan etkiler kaydedildi.

tüm gruplarda belirli düzeyde sedasyon oluştu. ancak grup 45'de hem grup 15'e göre (p=0.0001) hemde grup 30'a göre (p=0,037) sedasyon derinliğinde istatiksel olarak istenilen düzeyden daha fazla artış saptandı. grup 15 de ise ebeveynden ayrılmada ve maske kullanımın kabulunde diğer iki gruba göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla dirençle karşılaşıldı (P=0,0001). hastanın uyandırılması sırasında kas gevşeticiyi antagonize ettikten sonra spontan solunumun gelme süresi ve inhalasyon anesteziğini kestikten sonra ekstübasyona kadar geçen süre grup 15'de diğer iki gruba göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha uzun sürdü.(p=0,0001). grupların hiçbirisinde önemli bir yanetkiye rastlanmadı.

sonuç olarak grup 30'da oral midazolam premedikasyonunun ve preanestezik dönemde istenen düzeyde sedasyon oluşturması(%87) ve uyanma koşullarına hiçbir olumsuz yan etkisinin olmaması nedeni ile oral midazolamın en uygun verilme zamanının indüksiyonda 30 dakika önce oldugu kanaatine vardık.