İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-31

LAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ SONRASI ERKEN POSTOPERATİF DÖNEMDE GELİŞEN AKUT ANTEROSEPTAL MYOKARD İNFARKTÜSÜ

B.YELKEN 1, F.BAYRAK 1, A.ERKAN 2


ESOGÜ TIP FAKÜLTESİ ESKİŞEHİR 1
GAZİANTEP AVUKAT CENGİZ GÖKÇEK DEVLET HASTANESİ/GAZİANTEP MEDİCAL PARK HASTANESİ 2

LAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ SONRASI ERKEN POSTOPERATİF DÖNEMDE GELİŞEN AKUT ANTEROSEPTAL MYOKARD İNFARKTÜSÜ

 

Birgül Yelken, Ayse Erkan, Figen Bayrak

 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

GİRİŞ:

            Batını açmadan, batın içi görüntülemeye olanak sunan laparoskopi tekniği; estetik kaygıların ve postoperatif ağrının daha az olması, hastanede kalış ve günlük aktiviteye dönüş süresini kısaltması gibi sağladığı yararlar nedeniyle önemini her geçen gün arttırmaktadır (1). Anestezi açısından önemli olan laparoskopinin hastaya yüklediği fizyopatolojik değişikliklerin bilinmesidir.

Bu olguda, laparoskopik kolesistektomi sonrasında ki postoperatif erken dönemde gözlenen akut anteroseptal miyokard infarktüsü olgusu gözden geçirilmiştir.

OLGU: Kırk iki yaşında bayan olgunun önceden belirgin bir kardiyak hastalık öyküsü olmayıp dört yıldır nodüler guatr ve hipertansiyon nedeni ile medikal tedavi almaktaydı. Hasta preoperatif olarak değerlendirildiğinde kardiyovasküler açıdan elektrokardiyografisi sinüs ritmi ve V1–4 derivasyonlarında T(-) idi. Diğer laboratuar testleri normal sınırlardaydı. Anlamlı bir fizik muayene bulgusu da saptanmadı. Preoperatif olarak Kardiyoloji bölümü tarafından konsulte edilen hastaya kardiyopulmoner egzersiz testi önerildi. Test, iskemi açısından negatif olarak değerlendirildi. Hastanın anestezi indüksiyonu; 375 mg tiyopental sodyum, 6.5 mg veküronyum, 100 mcg fentanil ile yapıldı ve idamede %1-2 Sevofluran ve 2 lt/dk %50 O2 ve 2 lt/dk %50 N2O uygulandı. Peroperatif sorun yaşanmayan olgunun ekstübasyon sonrası çekilen elektrokardiyografisinde V1–4 derivasyonlarında ST segment elevasyonu saptandı. Yoğun bakım ünitesine alınan hastanın postoperatif 1. saatteki troponin I değeri 58,3 ng/ml (0.15–1.00 ng/ml), CKMB 194 U/L ( 0–24 U/L) idi. Akut anteroseptal miyokard infarktüsü izlenmesi üzerine Kardiyoloji bölümü tarafından konsulte edilerek koroner yoğun bakıma nakledildi. Postoperatif 14. günde koroner angiografi yapıldı. Sol koroner arterin %90–99 oklüze olduğu, diğer koroner arterlerinde anlamlı bir darlık gözlenmediği bildirildi.

 

TARTIŞMA: Genel anestezi altındaki hastalarda kardiyovaskuler sistem, kan basıncındaki dalgalanmalar ve otonom sinir sistemindeki değişimler gibi birçok strese maruz kalır (2,3). Laparoskopik girişimler sonrasında akut koroner sendrom gelişme oranı kesin bilinmemekle birlikte koagülasyon sisteminde ve trombosit agregasyonunda aktivasyon olduğunu gösteren kanıtlar da bulunmaktadır (4,5).

Sonuç olarak laparoskopik girişimlerin minimal invaziv bir cerrahi teknik olmasına rağmen hastaya yüklediği hemodinamik değişikliklerden dolayı risk grubu teşkil eden hastalarda kardiyovasküler riski arttırabileceği, bu hastalarda peroperatif monitorizasyon ve yakın takip yapılmasının yararlı olacağı düşüncesindeyiz.

 

 

KAYNAKLAR:

1.        Morgan GE, Mikhail MS, Murray MJ, Larson CP. Morgan GE,editör.Klinik Anesteziyoloji.3. baskı.Güneş Tıp Kitapevi;2004.s.522–524

2.        Hirvonen EA, Poikolainen EO, Paakkönen ME, Nuutinen LS.The adverse hemodynamic effects of anesthesia, head-up tilt, and carbon dioxide pneumoperitoneum during laparoscopic cholecystectomy.Surg Endosc. 2000;14:272–277.

3.        O’Leary E, Hubbard K, Tormey W, Cunnıngham AJ.Laparoscopic cholecystectomy: haemodynamic and neuroendocrine responses after pneumoperitoneum and changes in position.Br J Anaesth.1996;76:640–644.

4.        Lindberg F, Rasmussen I, Siegbahn A, Bergqvist D.Coagulation activation after laparoscopic cholecystectomy in spite of thromboembolism prophylaxis.Surg Endosc 2000;14:858-861.

5.        Yol S, Kartal A, Caliskan U, Tavli S, Sahin M, Bozer M.Effect of laparoscopic  cholecystectomy on platelet aggregation. World J Surg 2000;24:734–738.