İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-18

PEDİYATRİK ÇÖLYAK HASTALARININ GENEL ANESTEZİ UYGULAMASINDAKİ ÖZELLİKLERİ

ÖL.ERHAN 1, AB.ÖZER 1, O.HANBEYOĞLU 1, Z.ÇELİKEL 1, Z.GÜNDOĞDU 1, T.YÜCEL 1


FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REAN. AD. 1

Çölyak hastalığı (ÇH), gluten içeren gıdaların tüketilmesiyle tetiklenen ve immun mekanizmayla oluşan enteropatidir. Tanı endoskopi altında yapılan biyopsi ile kesinleştirilmektedir.

Bu çalışma pediyatrik çölyak hastalarında, genel anestezi uygulamasındaki özelliklerinin ortaya konulması amacıyla planlandı.

 

ÇH şüphesi nedeniyle Pediyatrik Gastroenteroloji tarafından genel anestezi altında endoskopi uygulanan hastaların dosya ve anestezi kayıtları değerlendirildi. 

Grup Ç (Çölyak grubu, n=63): 2006-2008 yılları arasında genel anestezi altında endoskopi uygulanan ÇH şüpheli hastaların dosyasına ulaşılarak aşağıdaki parametreler incelendi. Grup Ç, daha sonra kesin ÇH saptananlar (Grup Ç1, n=24) ve ÇH saptanmayanlar (Grup Ç0, n=39) olmak üzere ikiye ayrılarak incelendi.

Grup K (Kontrol grubu, n=30): Çalışma grubuyla aynı yaş profiline sahip ÇH dışında pediyatrik cerrahi geçiren hastalardan oluşturuldu.

Hastaların yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, hemoglobin, hematokrit, plazma sodyum, potasyum, kalsiyum, albumin düzeyleri, gelişme geriliği varlığı, ASA sınıflaması, uygulanan anestezik ve kas gevşetici ajanlar, entübasyonun ve endotrakeal tüpün özelliği kaydedildi.  

Hastaların yaş, vücut ağırlığı, hemoglobin, hematokrit, plazma sodyum, potasyum ve albumin düzeyleri arasında istatistiki anlamlı bir farklılık tespit edilmedi.

Plazma kalsiyum düzeyleri yönünden, Grup Ç (p<0.001), Grup Ç1 (p<0.001) ve Ç0’da (p<0.05) Grup K’ya göre; plazma albumin düzeylerinin ise Grup Ç1’de diğer gruplara göre istatistiki olarak anlamlı düşük olduğu (p<0.05) saptandı.

Grup Ç1’deki hastaların ikisinde zor entübasyon ve  8’inde gelişme geriliği saptandı. Anestezi riski yönünden Grup Ç1’in diğer gruplara göre daha yüksek ASA risk grubunda olduğu tespit edildi (p<0.05). 

Anestezi indüksiyonunda genel olarak sevofluran anestezisinin uygulandığı, endotrakeal entübasyonda ise Grup Ç’de spiralli ve kaflı tüplerin tercih edildiği saptandı.

ÇH çocukluk çağının en sık ve önemli malabsorbsiyonlarından biri olup malabsorbsiyona sekonder elektrolit dengesizlikleri (hipokalsemi, hipomagnezemi), anemi, hipoalbuminemi, protrombin zamanı ve transaminazlarda artış,  büyüme geriliği ve aspirasyon riskinde artışla beraber seyreder. Anestezi uygulamasında  kullanılan anestezik ve kas gevşetici ilaçların etkinliğinde değişme ve havayolu yönetiminde zorluğa neden olabilmektedir. Sonuç olarak ÇH’li hastalar, anestezi öncesi değerlendirme, anestezi uygulaması ve sonrasında özellik göstermektedir.