AKAPUNKTUR TRİGEMİNAL NEVRALJİ TEDAVİSİNDE BİR ALTERNATİF OLABİLİR Mİ?
B.USTA
1, H.SERT
1, B.MUSLU
1, M.GÖZDEMİR
1
FATIH ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI HASTANESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 1
Trigeminal nevralji (TN) ataklarla seyreden bir nöropatik ağrı sendromudur. Tedavide birçok medikal ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu hastalarda akapunktur iyi bir alternatif olabilir. Burada medikal yöntemlerle tedavi edilemeyen, akapunktur uygulamasından başarı sağlanan bir olgu sunulmaktadır.
Olgu:
66 yaşındaki bayan hasta 25 yıldır devam eden, sol yüz ve çenede ağrı şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Ağrı rüzgar, konuşma, çiğneme ve dokunma ile tetikleniyordu. Hastaya gabapentin (Neurontin®) ve karbamazepin ( tegretol ®) gibi ilaçlarla medikal tedavi uygulanmış, radyofrekans ve trigeminal rizotomi gibi cerrahi tedaviler denenmiş ancak fayda görmemiş. Hastaya 15 kür olarak akapunktur tedavisi (yüzde 0.2x13mm, vücudun geri kalanı için 0.25x25 mm iğnelerle) düzenlendi. TN tedavisinin klasik noktaları olan Zusanli (karın 36), chong yang (karın 42), nei ting (karın 44), Taichong (karaciğer 3), Hegu (Kalın bağırsak 4), er jian (Kalın Bağırsak 2), Chize (Dalak 5), Çen-sı (Karın 1), Si bai (Karın 2), Szyu-Lyao (Karın 3), Di-cang (Karın 4), Xia-guan (Karın 7), Sanyinjiao (dalak-pankreas 6), Zan- zhu (safra kesesi 2), Yifeng (üçlü ısıtıcı 17) noktaları seçildi. Hastaya supin pozisyonda ve iğneler her kürde bilateral olarak 45 dakika olarak tatbik edildi. İlk hafta hergün tedavi yapıldı. Takip eden haftalarda gün aşırı olarak tedavi yapıldı. 15 kür tedavi tamamlandığında hastanın ağrı şikayeti yoktu. Takip edilen 6 aylık sürede ağrısı hiç olmadı.
Tartışma:
Akapunktur WHO ( Dünya sağlık örgütü) tarafından modern tedavi metodu olarak kabul edilmekte ve tamamlayıcı tedavide kullanılması düşünülmektedir. Medikal ve cerrahi yöntemlerle başarılı olunamayan trigeminal nevralji tedavisinde alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanaatindeyiz.
|