DESFLURAN VE SEVOFLURANIN KARACIĞER VE BÖBREK FONKSIYONLARI ÜZERINE ETKILERININ KARŞILAŞTIRILMASI
K.İDİN
1, S.UZMAN
1, A.KÜÇÜK
1, R.SARI
1, G.BİCAN
1
HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ,1.ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Çalışmamızda genel anestezi uygulanan hastalarda sevofluran ve desfluranın karaciğer ve böbrek fonksiyonları üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.
Çalışmamız, etik kurul onayı alındıktan sonra 20-60 yaşları arasında ASA I-II grubundan 80 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Alkol ve sigara alışkanlığı, hepatit anamnezi olan ve girişim sırasında kan transfüzyonu gereken hastalar çalışma dışı bırıkıldı. Hastalar rastgele iki gruba ayrılarak premedikasyon uygulanmaksızın operasyon odasına alınarak standart monitörizasyon uygulandı. Anestezi indüksiyonunda fentanyl ve propofol, kas gevşemesi için vekuronyum kullanıldı. Anestezinin idamesi % 50 O2 + % 50 N2O karışımı içersinde olmak üzere Grup I’de (n=40) % 2-2.5 sevofluran, Grup II’de (n=40) ise desfluran ile sağlandı. Operasyon öncesi ve hemen sonrasında, postoperatif 24. saatte karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri için kan örnekleri alınarak, alanin aminotransaminaz (ALT), aspartat aminotrasferaz (AST), laktat dehidrogenaz (LDH), bilirübin, BUN, kreatinin, protrombin (PT) ve parsiyel tromboplastin zamanı (PTT) ve INR değerleri ölçüldü. Verilerin değerlendirilmesinde student t, Ki kare testi, iki yönlü varyans analizi kullanıldı. p < 0.05 anlamlı olarak kabul edildi.
Demografik veriler bakımından gruplar arasında fark yoktu (p>0.05). Grup I’de operasyon sonrası ve 24. saatlerdeki ALT, AST, LDH, PT, PTT ve INR değerleri preoperatif değerlere göre anlamlı ölçüde yüksek yüksek bulundu (p<0.05). Grup II’de ise postoperatif ALT, AST, LDH, bilirübin; 24. saatte ise ALT,AST, LDH, bilirübin ve PT değerlerinde anlamlı bir artış olduğu görüldü (p<0.05). Sevofluran ile AST, PT, PTT ve INR değerlerindeki artış desflurana göre anlamlı ölçüde daha fazlaydı (p<0.05). Grup II’de BUN ve kreatinin düzeylerinde anlamlı bir artış meydana gelmezken (p>0.05), Grup I’de 24. saatteki BUN değerlerinde artış anlamlıydı (p<0.05).
Sevofluran ve desfluran ile karaciğer fonksiyon testlerinde meydana gelen değişiklikler her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı olsa da klinik olarak anlamlı düzeyde değildi. Sonuç olarak karaciğer fonksiyon bozukluğu açısından risk altında olan hastalarda her iki ajanın da kullanılabileceği, böbrek fonksiyon bozukluklarında ise desfluranın sevflurana tercih edilebileceği kanısına varıldı.
|