HIZLI SERİ İNDUKSİYONDA YÜKSEK DOZ ROKÜRONYUMA İLAVE EDİLEN LİDOKAİN, MAGNEZYUM SÜLFAT VE REMİFENTANİLİN TRAKEAL ENTÜBASYON VE HEMODİNAMİK PARAMETRELER ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
S.SOLAK
1, O.AKYOL
1, F.ÇOLAK
1, P.ACAR
1, N.USLU
1, EN.ÖZYUVACI
1
İEAH 1
Laringoskopi ve trakeal entubasyona karşı gelişen refleks sempatoadrenerjik aktivite sonucu katekolamin deşarjı hemodinamik parametrelerde artış olarak karşımıza çıkar. Bu çalışmada anormal hemodinamik yanıtın önlenmesinde lidokain, magnezyum sülfat ve remifentanil ile ayrı ayrı kombine edilen rokuronyumun entubasyon kolaylığı ve hemodinamik parametreler üzerine olan etkisi karşılaştırıldı.
Çalışmaya ASA I,II grubu elektif cerrahi girişim uygulanacak 30 – 75 yaş arası rastgele 4 gruba ayrılan 160 hasta dahil edildi. İndüksiyonda grup M ye 15mg/kg MgSO4 + 1mg/kg rokuronyum + 6 mg/kg pentotal, grup L ye 1mg/kg lidokain + 1mg/kg rokuronyum + 6mg/kg pentotal, grup R ye 1mikrogr/kg remifentanil + 1mg/kg rokuronyum + 6mg/kg pentotal, grup E ye 1mg/kg rokuronyum + 6 mg/kg pentotal uygulandı. Tüm hastalar indüksiyon sonrası 1. dakikada entübe edildi, anestezi idamesi %50 O2/N2O + %2 sevofluran ile sağlandı. İndüksiyon öncesi, 1. dakika entübasyon anı, 3. dakika, 5. dakika ve 10. dakikadaki kalp atım hızı (KAH), sistolik arteriyel basınç (SAB), diyastolik arteriyel basınç (DAB), ortalama arteriyel basınç (OAB) kaydedildi. Entübasyon koşulları skorlama sistemi ile değerlendirildi ve total entübasyon skoru 0 ile 14 arasında olacak şekilde kaydedildi.
İndüksiyonda remifentanil uygulanan grupta entübasyon anında 1.dakikada ve 3. dakikada hemodinamik yanıtın anlamlı şekilde baskılanmasına rağmen (p<0,05) gruplar arasında diğer zamanlarda KAH, SAB, DAB, OAB değerleri ve total entübasyon skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.
1mg/kg rokuronyum ve 6 mg/kg pentotal ile yapılan anestezi indüksiyonunda ek bir ilaca ihtiyaç duyulmaksızın yeterli entübasyon koşullarının sağlandığı sonucuna varıldı.
|