İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-55

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ UYGULANAN HASTALARDA ANESTEZİ İDAMESİNDE KULLANILAN PROPOFOL İNFÜZYONU VE SEVOFLURAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Y.DOĞAN 1, ZN.ORHON 1, S.DEVRİM 1, B.TURAÇ 1, E.AĞKOÇ 1, S.YAŞAR 1, AE.SAĞIROĞLU 1, M.ÇELİK 1


SB GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Tıp alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte perkütan nefrolitotomi (PCNL) minimal invaziv bir yöntem olarak böbrek taşlarının tedavisinde açık cerrahiye tercih edilen bir metod haline gelmiştir. Çalışmamızın amacı perkütan nefrolitotomi planlanan hastalarda popofol infüzyonu (TİVA) ve sevofluran ile genel anestezinin hemodinami ve derlenme üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasıdır.

Hastane etik komitesinin izni ile olguların yazılı onayı alınarak, elektif perkütan nefrolitotomi planlanan ASA I-II grubu 40 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların tümü anestezi indüksiyonundan 10 dk önce 0.03 mg/kg midazolam ve 0.1 µg/kg fentanyl ile premedike edildi. Anestezi idamesinde hastalar randomize şekilde 2 gruba ayrılarak Grup I’e 3-12 mg/kg/saat propofol infüzyonu,Grup II’ye %0.5-2 MAC konsantrasyonda sevofluran ve her iki gruba da O2  içinde %50 N2O verildi. Tüm olgular EKG, SpO2, ETCO2 ve non-invaziv kan basıncı ile monitorize edildi.Monitorizasyon sonrası olguların ilk kalp atım hızı (KAH),ortalama arter basıncı (OAB),oksijen saturasyonu (SpO2) ve end tidal karbondioksit (ETCO2) değerleri kontrol değerleri olarak kaydedildi. Aynı parametreler entübesyon öncesi dönemde ve entübasyon sonrası 10 dk’da bir, prone öncesi ve sonrası, ekstübasyon öncesi ve sonrası dönemlerde de kaydedildi.Postoperatif dönemde spontan soluma, ekstübasyon, göz açma, el sıkma, adını ve doğum tarihini söyleme, Alderete skoru > 9 olma süresi ve bulantı-kusma skorları kaydedildi.

 

TİVA uygulanan grupta spontan solunum, ekstübasyon, göz açma, el sıkma, adını ve doğum tarihini söyleme süre ortalamaları sevofluran grubuna göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu.

Bulantı kusma skorları sevofloran grubunda TİVA grubuna göre  istatiksel olarak anlamlı derecede yüksekti.

SpO2, ETCO2, OAB, ve KAH değerlerinde iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı.

 

Anestezi idamesinde propofol infüzyonu ve sevofluran kullanılarak yapılan çalışmada derlenmenin sevofluran grubunda anlamlı kısa olduğu, bunun yanında bulantı-kusma insidansının da yine sevofluran grubunda anlamlı yüksek olduğu görüldü ve perkütan nefrolitotomi gibi hastanın hemodinamik stabilizasyonun korunmasının önemli olduğu olgularda her iki ajanın da güvenle kullanılabileceği sonucuna varıldı.