ROBOTİK CERRAHİ OLGULARINDA ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ
T.YOLLU
1, C.GÜLER
1, N.AYTA
1, Z.ERBESLER
1, E.KÖMÜR
1, N.BAKAN
1
ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Robotik cerrahi, ileri teknolojisiyle geleneksel açık cerrahi veya konvansiyonel laparoskopik yaklaşımdan daha iyi klinik sonuçlar veren dünyadaki en gelişmiş minimal invaziv tedavi yöntemidir.
Bu çalışmada kliniğimizde yapılan robotik cerrahi olgularındaki anestezi deneyimlerimizi sunmayı amaçladık.
Çalışmaya Temmuz 2008’den itibaren yapılmaya başlanan robotik cerrahi olguları dahil edilecek. Şu ana kadar 6 olgu [4 radikal prostatektomi, 1 nefrektomi, 1 UPJ darlık (12 yaş)] yapıldı. Olguların tamamı premedikasyonu ve rutin non-invaziv monitorizasyonu takiben, invaziv (SVB, radikal arter, idrar) monitörizasyonlarla yakın takip edildiler.
Radikal prostatektomi olgularında; operasyon süresi 7,02±0,9 st olarak bulundu; bu olgularda derin (deep) trendelenburg pozisyonuna bağlı hastaların hemodinamik (ETCO2, PAP, SVB, idrar) takibinde güçlük yaşandı, yine pozisyonla oluşan venöz dönüş bozukluğuna bağlı baş-boyun bölgesinde aşırı ödem gözlendi. Postoperatif dönemde ise prostatektomi olgularının ikisinde yaygın cilt altı amfizem, birinde periferik nöropati, KOAH öyküsü olan bir hastada ise aralıklı NIMV ihtiyacı oldu.
Diğer olgulardaki operasyon süreleri 3,75±0.7 st bulundu; bunlarda ise yan ve hafif trendelenburg pozisyonu verildiği için herhangi bir problem yaşanmadı.
Hemodinamik takiplerde; ETCO2’de bazale göre 4.st’de görülen yükselme (p<0.05), 7.st’de de devam etti (p>0.05).PCO2’de ise eşzamanlı ölçümlerde (4. ve 7.st) artış gözlendi (p<0.05). SVB ölçümleri, bazale göre 2.ve 4.st’de artma(p<0.05) gösterirken, 7.st’de normale döndü (p>0.05). SpO2, pO2 ve htc takiplerinde bazale göre farklılık gözlenmedi (p>0.05).
Tüm hastalar klinik stabilizasyon sonrası (yaklaşık 4 saatlik derlenme odası takibi) servise gönderildi.
Robotik cerrahi, cerraha ve hastaya önemli yararlar (daha küçük yara izi, daha az ağrı, daha az hastanede yatış süresi, daha az kan nakli ihtiyacı, daha kısa iyileşme süresi, daha düşük enfenksiyon riski..)sağlamaktadır. Ancak bizim de gözlemlediğimiz kadarıyla, bu operasyonlarda ileri yaş ve uzun operasyon süresine ilaveten verilen pozisyonun riski nedeniyle intraoperatif ve postoperatif dönemde birçok problemle karşılaşabilir. Bu nedenle olgu seçiminde ve takibinde cerrah ve anestezistin daha dikkatli davranması ile karşılaşılacak sıkıntılar en aza indirgenebilir.
|