İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-46

“WEANİNG” MODELİ OLARAK BASINÇ DESTEKLİ (PSV) VE VOLÜM DESTEKLİ (VSV) VENTİLASYON MODELLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

N.SANCAR 1, PE.ÖZCAN 1, E.ŞENTÜRK 1, F.ESEN 1, L.TELCİ 1, N.ÇAKAR 1


İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1

Farklı metodlarla yapay solunum uygulanan hastaların yapay solunum tedavi sürelerinin %40’ının ventilatörden ‘weaning’ aşamasına ait olduğu gösterilmiştir(1).

Çalışmamızın amacı; weaning yöntemi olarak iki farklı solunum modeli olan PSV ile VSV modellerinden, birinin diğerine göre üstünlüğünün olup olmadığını tespit etmektir.

Çalışmamıza İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Reanimasyon Ünitesi’nde medikal veya cerrahi bir endikasyonla mekanik ventilasyon başlanan, en az 48 saat süreyle mekanik ventilasyon uygulanan, 16-80 yaş aralığında, hemodinamik parametreleri stabil, şuuru açık, koopere olan weaning süreci açısından uygun olduğu saptanan 60 hasta alınmıştır.

Her iki gruba da 6-8 ml/kg tidal volüm, PEEP<6cmH2O, PaCO2’yi 35-45 mmHg, pH>7,32 ve %92-95 saturasyonu temin edecek FiO2 ve hava yolu basıncı veya soluk hacmi ayarlanmıştır. Akut solunum yetersizliğine sebep olan altta yatan hastalığın iyileşmesi, vazoaktif ve sedatif ajanların kesildiği, PaO2>60mmHg, FiO2<0,5, PEEP<6mmHg, TV>6ml/kg, f/VT<105 parametrelerine uyan hastalar her sabah T parçası ile spontan solunum denemesi yapılmıştır. T parçası ile solurken sorunsuz olan hastalar 2 saatlik T parçası ile spontan solunumu takiben ekstübe edilmişler. T parçası denemesi başarısız hastalar da mekanik ventilasyon yeniden başlanmıştır. Hastaların demografik verileri, APACHE II skoru,  entübasyona yol açan hastalığı,  sedasyon ihtiyacı, mekanik ventilasyon süresi, kan basıncı değerleri, kalp atım hızı,  SpO2, tidal volüm(TV), peak ve ortalama hava yolu basınçları, solunum frekansı, uygulanan PEEP miktarı, PaO2/FiO2 değerleri, f/TV oranları, statik akciğer kompliansı,  T parçası süresi kaydedilmiştir. İstatistiksel değerlendirme“T-Test, Ki-kare” testleri kullanılmış p<0,05 anlamlı olarak tanımlanmıştır.

VSV uygulanan hasta grubunda asiste solunum süresi ve toplam weaning süresi PSV uygulanan hasta grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha kısa bulunmuştur sırasıyla (p<0,041), (p<0,035). VSV uyguladığımız hasta grubunda  sedasyon ihtiyacının daha az olduğu bulunmuştur (p<0,01). VSV ve PSV uyguladığımız her iki hasta grubunda da hem noninvazif mekanik ventilasyon ihtiyacı açısından(p<0.60), hemde reentübasyon ihtiyacı açısından (p<0,30) anlamlı bir fark bulunmamıştır.

VSV weaning sürecinde kullanımda PSV’ye daha üstün gözükmektedir. Kesin karar için başka çalışmalara gereksinim vardır.