İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-11

LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ GİRİŞİMLERİNDE FARKLI BASINÇ VE ANESTETİK UYGULAMASININ KARACİĞER ENZİMLERİ VE ASİT-BAZ DENGESİ ÜZERİNE ETKİLERİ.

E.SAKINCI 1, B.AYHAN 1, E.BAŞGÜL 1, İ.SAYEK 2, M.HAYRAN 3, M.SAKINCI 4


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD. 1
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENEL CERRAHİ AD. 2
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MEDİKAL ONKOLOJİ AD. 3
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD. 4

Yüksek (15 mmHg)  ve  düşük (10 mmHg) basınç kullanılan laparaskopik kolesistektomi girişimlerinde; dezfluran ve sevofluranın, arteriyal kan gazları ve karaciğer fonksiyonları üzerine etkilerinin incelenerek; fizyolojiyi en az etkileyen ancak cerrahi işlemi zorlaştırmayan “anestetik madde” ve “intraabdominal basınç” seçilmesi amaçlanmıştır.

ASA I – II, yaşları 18 – 69 arasında, laparoskopik kolesistektomi uygulanacak 60 hasta radomize olarak 4 gruba ayrıldı: GRUP I: Sevofluran Yüksek Basınç Grubu; n = 15 : 15 mmHg insüflasyon basıncı altında laparoskopik kolesistektomi uygulandı, anestezi indüksiyon ve idamesinde % 2 sevofluran kullanıldı.GRUP II: Sevofluran Düşük Basınç Grubu; n = 15 : Grup I ile aynı işlemler 10 mmHg insüflasyon basıncı altında uygulandı. GRUP III: Dezfluran Yüksek Basınç Grubu; n = 15    : 15 mmHg insüflasyon basıncı altında laparoskopik kolesistektomi  uygulandı, anestezi indüksiyon ve idamesinde % 5 dezfluran  kullanıldı. GRUP IV: Dezfluran Düşük Basınç Grubu; n = 15 : Grup III ile aynı işlemler 10 mmHg insüflasyon basıncı altında uygulandı. Anestetik yönetim kullanılan gazların dışında standardize edildi. Hastaların vital bulgu takiplerinin yanında, arteriyel kan gazı analizleri ve karaciğer fonksiyon testleri için ameliyatın farklı evrelerinde kan alındı.

Çalışmamızda, pnömoperitonyumun oluşturulması ile beraber asit-baz dengesinde anlamlı ölçüde değişiklikler saptanmıştır. PH ve baz açığı azalırken, PaCO2 artmış, solunumsal ve miks tipte asidoz tespit edilmiştir. Gruplar arasında asit baz dengesi ve hemodinamik parametreler açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Postoperatif 24. saatte tüm gruplarda ALT, AST ve bilirubin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir yükselme saptanırken, GGT düzeylerinde anlamlı değişkenlik saptanmamıştır. Gruplar arasında karaciğer fonksiyon testleri bakımından anlamlı fark bulunmamıştır. CO2 pnömoperitonyumu, asitbaz dengesinde solunumsal ve miks tipte asidoz yaratmakta ve postoperatif dönemde karaciğer enzimlerinin yükselmesine yol açmaktadır. 10 ve 15 mmHg insüflasyon basınçlarında asit baz dengesi ve karaciğer fonksiyon testleri bakımından benzer etkiler görülmüştür.

 

Laparoskopik kolesistektomilerde, pnömoperitonyum basıncının düşük tutulmasının yeğlendiği, asit baz dengesinde ve karaciğer fonksiyon testlerinde karşılaşılabilecek olumsuz etkilerin en alt düzeyde yaşanması istenen, özellikle ASA sınıflandırması II’nin üzerinde olan hastalarda seçilecek insüflasyon basıncı literatürde belirtildiği gibi 6-8 mmHg olmalıdır. Yani 10 mmHg düşük basınç değil, yüsek basınç kategorisinde değerlendirilmelidir.