İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-51

SIÇANLARDA ABDOMİNAL KOMPARTMAN SENDROMU MODELİNDE DOPAMİN İNFÜZYONUNUN MEZENTERİK KAN AKIMI VE İSKEMİ-REPERFÜZYON HASARI ÜZERİNE ETKİSİ

M.DENİZ 1, A.ÇAKARSARAÇOĞLU 2, KT.SARAÇOĞLU 2, T.UMUROĞLUÖNCEL 2, FY.GÖĞÜŞ 2


ÇANAKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FİZYOLOJİ ANABİLİM DALI 1
MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2

Bu çalışmanın amacı; sıçanlarda abdominal kompartman sendromu varlığında uygulanan düşük doz dopamin infüzyonunun, mezenterik kan akımı ve iskemi-reperfüzyon hasarı üzerindeki etkilerini belirlemektir.

Fakülte Deney Hayvanı Etik Kurulu onayı alındıktan sonra 24 adet erişkin Sprague-Dawley cinsi sıçan rasgele dört gruba ayrıldı. Tüm sıçanlara 100 mg/kg ip ketamin uygulanarak trakeostomi açıldı ve sağ vena jugularis eksternaya 24G kanül yerleştirildi. Birinci gruba (Grup K) orta hat laparatomisi uygulanıp arteriya mezenterika superior diseke edildi. “Itheca Transonik Sistem Doppler” ölçüm probu ile mezenter arter kan akımı 30 dk süre ile ölçüldü. Cerrahi işlem ve kan akımı ölçümü tüm gruplarda aynı şekilde uygulandı.  İkinci gruptaki sıçanlara (Grup AK); 60 dk süreyle intraperitoneal hava ile intraabdominal basınç 20 mmHg’ya yükseltilerek abdominal kompartman sendromu oluşturuldu. Üçüncü gruptaki sıçanlara (Grup PERDOP); karın içi basıncı artışı ile eş zamanlı olarak juguler kateterden 60 dk boyunca 3 μg/kg/dk dopamin infüzyonu uygulandı. Dördüncü gruptaki sıçanlara (Grup PREDOP) ise karın içi basıncı artırılmadan önce ve abdominal kompartman sendromu oluşturulduktan sonra 60’ar dk süreyle 3 μg/kg/dk dopamin infüzyonu uygulandı.Tüm sıçanlarda işlem sonrasında barsaktan alınan doku örneklerinde miyeloperoksidaz aktivitesi, glutatyon düzeyi, lipid peroksidasyonu ve kemiluminesans yöntemiyle luminol ve lusigenin kullanılarak serbest oksijen radikalleri ve serumda TNF-α, IL1β ve IL6 değerleri ölçüldü ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak tek yönlü ANOVA ve Kruskal Wallis testleri ile değerlendirildi (p<0.05).   

AK grubunun mezenterik kan akımı ve glutatyon değerleri tüm gruplardan belirgin düşük bulundu (p< 0,05). PERDOP ve PREDOP gruplarının mezenterik kan akımında ise kontrol grubuna göre artış saptandı (p<0.01). AK grubunun miyeloperoksidaz aktivitesi değerleri tüm gruplardan anlamlı olarak yüksek bulundu (p< 0,01). Grupların lipid peroksidasyon değerleri karşılaştırıldığında fark saptanmadı (p> 0,05). Histopatolojik değerlendirmede de AK grubunun epitel deskuamasyonu, glandüler düzensizlik, inflamasyon ve ödem skorları PERDOP ve PREDOP gruplarından yüksek bulundu (p<0,01).

Sıçanlarda abdominal kompartman sendromunda 3 μg/kg/dk dopamin infüzyonu uygulanmasının mezenterik iskemi-reperfüzyon hasarını azaltabileceği kanısına varılmıştır.