PEROPERATİF DÖNEMDE UYGULANAN REMİFENTANİL, ALFENTANİL VE MORFİN İNFÜZYONUNUN POSTOPERATİF OPİOİD GEREKSİNİMİNE ETKİLERİ
S.ŞENOL
1, Z.ETİ
1, FY.GÖĞÜŞ
1
MARMARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ ANABİLİM DALI 1
Bu prospektif, randomize, çift-kör çalışmanın amacı peroperatif dönemde uygulanan iv remifentanil, alfentanil ve morfin infüzyonunun postoperatif opioid gereksinimi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır.
Fakülte etik kurul ve hastaların yazılı onayı alındıktan sonra, elektif majör abdominal cerrahi geçirecek, 20-70 yaş arasında 60 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalarda anestezi indüksiyonu iv 5 mg/kg tiyopental ve 0.1 mg/kg veküronyum bromid, anestezi idamesi ise oksijen içinde %70 N2O ve 1 MAC desfluran ile sağlandı. Hastalar randomize olarak 4 gruba ayrıldı: I. Gruba (Kontrol, Grup K) indüksiyonda iv 5 cc bolus sonrası 10 cc/st serum fizyolojik infüzyonu, II. Gruba (Grup R) iv 1µg/kg bolus sonrasında 0,25 μg/kg/dk remifentanil infüzyonu; III. Gruba (Grup A) iv 10 µg/kg bolus sonrasında 0.50 µg/kg/dk alfentanil infüzyonu; IV. Gruba (Grup M) iv 1 mg/kg bolus sonrasında 0.02 mg/kg/s morfin infüzyonu uygulandı. Derlenme ünitesinde tüm hastalara vizüel analog skala değeri (VAS) <30 olacak şekilde iv meperidin yüklemesi sonrasında bolus dozu 15 mg, kilitli kalma süresi 8 dk olacak şekilde intravenöz hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulaması başlandı. Peroperatif 10 dk aralar ile ortalama arter basıncı (OAB) ve kalp atım hızı (KAH), postoperatif 1, 2, 4, 8, 12, 16, 24, 36 ve 48.saatlerde VAS ile ağrı şiddeti, yan etkiler (bulantı kusma, kaşıntı, solunum depresyonu), HKA ile meperidin kullanım miktarları kaydedildi. Elde edilen veriler iki yönlü ANOVA ve Tukey Kramer testleri ile karşılaştırıldı (p<0.05).
Grup içi OAB ve KAH değerleri remifentanil ve alfentanil gruplarında belirgin azalmıştır (p<0.05). VAS değerleri 1.saatte morfin grubunda ve 24 saatlik total meperidin tüketim miktarı remifentanil ve morfin grubunda kontrol grubuna göre belirgin düşük bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında yan etkiler açısından farklılık saptanmamıştır (p>0,05).
Laparotomi operasyonu sırasında uygulanan 0,02 mg/kg/s morfin ve 0,25 µgr/kg/dk remifentanil infüzyonlarının postoperatif opioid gereksinimini azaltığı, morfin infüzyonunun hemodinamik bulguları olumsuz etkilememesi nedeni ile tercih edilebileceği kanısına varılmış, peroperatif opioid uygulamasının postoperatif akut opioid toleransına neden olduğunu düşündürecek veri elde edilememiştir.
|