İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-95

HİPERTANSİF HASTALARDA LARİNGOSKOPİ VE ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONA HEMODİNAMİK YANIT ÜZERİNE DEKSMEDETOMİDİNİN ETKİLERİ

A.DURU 1, G.TUNCEL 1, G.ÖZALP 1, S.ŞAVLI 1, A.DÜNMEZ 1, N.KADIOĞULLARI 1


ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ 1

Anestezi indüksiyonunda, endotrakeal entübasyona bağlı sempatik sistem aktivasyonu ile kalp debisi, kalp atım hızı, arteriyel kan basıncı ve kafa içi basıncı artmaktadır. Özellikle hipertansif hastalarda stres yanıtın ortadan kaldırılamaması ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu çalışmada, hipertansif hastalarda laringoskopi ve endotrakeal entübasyona hemodinamik yanıtın baskılanması için anestezi indüksiyonu öncesi uygulanan deksmedetomidin infüzyonunun etkinliği araştırıldı

Genel anestezi ile modifiye radikal mastektomi uygulanacak ASA II-III 60 hipertansif hasta çalışmaya alındı. Randomize çift kör olarak iki gruba ayrılan hastalara 10 dk süreyle 1 µg/kg deksmedetomidin (Grup D, n=30) veya salin (Grup S, n=30) uygulandı. On dk sonra her iki gruba anestezi indüksiyonu için 1 mg/kg/dk propofol infüzyonu başlandı. Azaltılan deksmedetomidin (0.6 µg/kg) ve salin infüzyonu entübasyon sonrası 10 dk devam etti. BIS değeri 40 olduğunda propofol infüzyonu kesilerek 1 µg/kg fentanil ve 0.1 mg/kg vekuronyum ile endotrakeal entübasyon yapıldı. Anestezi idamesi BIS değeri 40–60 arasında tutulacak şekilde %30 O2, %70 N2O ve %1-2 sevofluran ile sağlandı. Hipertansiyon fentanil ve nitrogliserinle, hipotansiyon efedrin ile tedavi edildi. KAH ≤ 45 atım/dk olduğunda atropin uygulandı.

Grup D’de deksmedetomidin infüzyonunun 10. dakikasından itibaren sistolik kan basıncı ve kalp atım hızı daha düşüktü (p<0.05). Propofol ile anestezi indüksiyonu sonrası sistolik kan basıncındaki azalma Grup D’de %17, Grup S’de %32, entübasyon sonrası 1. dakikadaki artış ise Grup D’de %11, Grup S’de %49 olarak bulundu (p<0.05). Fentanil ve nitrogliserin gereksinimi Grup S’de, atropin gereksinimi ise Grup D’de yüksekti (p<0.05). Anestezi indüksiyonu için kullanılan propofol miktarı Grup D’de 118 ± 38 mg, Grup S’de 180 ± 41 mg bulundu (p<0.05).

Bu çalışmada, hipertansif hastalarda anestezi indüksiyonu öncesi ve entübasyon sırasında uygulanan deksmedetomidin infüzyonu ile laringoskopi ve endotrakeal entübasyona yanıtın baskılandığı, stabil bir hemodinami sağlandığı ve indüksiyonda kullanılan propofol gereksinimininin azaltıldığı gösterildi