KARDİAK MALFROMASYONU OLAN DOWN SENDROMLU BİR BEBEKTE GENEL ANESTEZİ UYGULAMAMIZ
S.UZMAN
1, K.İDİN
1, F.GÜLER
1, M.TOPTAŞ
1, A.KOÇ
1, İ.İŞİTEMİZ
1, ŞE.EKMEKÇİOĞLU
1, G.BİCAN
1
HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 1. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON, İSTANBUL 1
Giriş: Down sendromu (DS) 800 canlı doğumda bir görülen ve insanlarda en sık rastlanılan kromozomal bozukluktur. DS’li çocuklarda görülen çeşitli kraniyofasyal, kardiak ve diğer anomaliler anestezi sırasında komplikasyon riskini artırabilirler.(1) Konjenital katarakt nedeniyle operasyon planlanan kardiak malformasyonlu 21 aylık bir çocuktaki anestezi uygulamamızı sunduk.
Olgu: DS olan 21 aylık, 89cm boyunda, 10kg ağırlığında kız çocuğuna konjenital katarakt nedeniyle, lensektomi ve intraoküler lens implantasyonu planlandı. Hastaya 3 ay önce komplet atrioventriküler kanal defekti onarımı ve patent duktus arteriosus ligasyonu operasyonu uygulanıyor. Kontrol amacıyla 1 ay önce yapılan ekokardiografik incelemede, küçük residüel VSD, sol atrioventriküler kapakta 2-3°, sağ atrioventriküler kapakta 1-2° yetersizlik izlenen hasta digoksin, enalapril ve furosemid tedavisi alıyordu. Operasyon öncesi yapılan fizik muayenede, DS’na özgü tipik yüz görünümü, sağ gözde nistagmus ve mental retardasyonu mevcuttu. Boy ve ağırlığı 10 persantilin altında, mallampati sınıf II olan çocukta dil büyük ve ağız dışına doğru protrudeydi. Mitral odaktaki 3/6 yetmezlik üfürümü dışında muayene bulguları normaldi. Yapılan rutin biyokimyasal ve hematolojik incelemelerle, çekilen EKG ve PA akciğer grafisinde anormal bir bulguya rastlanmadı. Hasta operasyon odasına alınarak standart monitörizasyon uygulandı. KAH 124 dak-1, KB 92/54 mmHg, SpO2 ise oda havasında % 99 idi. Hastaya 4 L.dak-1 O2 içinde % 8 sevofluran maske ile 1 dakika boyunca solutularak venöz damar yolu açıldı. Anestezi indüksiyonu için 40 mg tiyopental, kas gevşemesi için 1 mg vekuronyum verilerek 3.5 numara tüp ile ilk seferde entübe edildi. İdamede % 1.5 sevofluran % 50 O2+%50 N2O içinde kullanıldı. Hemodinami stabil seyretti ve operasyon boyunca herhangibir sorunla karşılaşılmadı. 0.25 mg atropin ve 0.5 mg neostigmin ile dekürarizasyon sonrası ekstübe edildi. 1 gün yoğun-bakımda takip sonrası göz servisine gönderildi.
Sonuç: DS’li çocuklarda bir anestezistin en sık karşılaşacağı komplikasyonlar, bradikardi, postentübasyon stridor ve doğal havayolu obstrüksiyonudur. Bu çocuklarda çok çeşitli malformasyonların olabileceği göz önünde bulundurularak, dikkatli bir preoperatif değerlendirme ve olası risklerin belirlenmesinin yararlı olacağı sonucuna vardık
Kaynak:
1.Borland LM, Colligan J, Brandom BW. Frequency of anesthesia-related complications in children with Down Syndrome under general anesthesia for noncardiac procedures. Pediatric Anesthesia 2004;14:733-738.
|