İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-86

ENDOMETRİAL BİOPSİ VE FRAKSİYONE KÜRETAJLAR İÇİN REMİFENTANİL, PROPOFOL İLE REMİFENTANİL, PROPOFOL, KETAMİN KOMBİNASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

T.AYDIN 1, L.ŞAHİN 1, N.KESKİN 1, M.ŞAHİN 2


DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ 1
EVLİYA ÇELEBİ DEVLET HASTANESİ 2

Endometrial biopsi  ve fraksiyone küretaj kadın-doğum uzmanları tarafından anormal uterin kanamaların etyolojisini araştırmak için sıkça başvurdukları günübirlik bir cerrahi prosedürdür. Hasta için son derece ağrılı ve huzursuzluk veren bu işlem için kısa, hızlı ve etkili bir anestezi rejimi uygulamak gerekir.

Bu çalışmada  sedasyon altında fraksiyone küretaj uygulanacak günübirlik vakalarda, mümkün olduğunca  spontan solunuma olanak sağlayan  ketamin/propofol ile remifentanil/ketamin/propofol protokollerini, derlenme hızı, yan etkiler, taburcu süresi, cerrah ve hasta memnuniyeti açısından karşılaştırmayı amaçladık.

  Çalışmaya hastane etik kurul onayı alınarak yaşları 35-65 arasında fraksiyone küretaj planlanmış ASA I –II grubundan 60 olgu prospektif randomize olarak dahil edildi.. Hastalara cerrahi işlemden hemen önce Grup I de; sırasıyla 0.5mg/kg  ketamin ile  0.5 mg/kg propofol (n=30), Grup II de; 0.25 μg/kg remifentanil, 0.25 mg/kg propofol ve 0.20 mg/kg ketamine (n=30) tek doz bolus tarzında verildi. Hastaların sedasyon skoru ramsey sedasyon skalsı ile değerlendirilirken, BIS değeri 60-80 arasında tutulmaya çalışıldı. Gerekli görüldüğünde ilk grupta ketamin ve propofol diğer grupta remifentanil ve propofol yarı dozlarda  ilave edildi

Her iki grup arasında demografik veriler açısından anlamlı farklılık bulunamadı. Yan etkiler, cerrah ve hasta memnuniyeti açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşmadı, ancak derlenme süreleri ve taburcu olma süreleri  remifentanil alan grupta  (grup II) anlamlı olarak daha kısa bulundu.

Ketamin anestezik ve analjezik özelliği olan  bir NMDA reseptör agonistidir. Remifentanil yüksek dozlarda verilmediğinde uygun amnezi ve sedasyon sağlamaz. Propofol analjezik etkisi olmayan bir hipnotik olduğu için günübirlik cerrahilerde kısa etkili bir opioidle veya ketaminle birlikte kullanılması tavsiye edilmektedir (1,2). Remifentanil ve propofol her ikiside hızlı başlangıç ve kısa etki süresine sahip olduklarından bunların kombinasyonu günübirlik vakalarda uygun bir seçim olacaktır (3). Elde ettiğimiz bulgular ışığında günübirlik cerrahiler için her iki anestezi protokoülde yeterli analjezi ve sedasyon sağlasada, remifentanil/propofol/ketamin kombinasyonun  derlenme ve taburcu olma bakımından daha uygun bir protokoldür.