PEDİYATRİK KRANİYOTOMİ OPERASYONUNDA KULLANILAN PROPOFOL İNFUZYONUNUN KARACİĞER-PANKREAS FONKSİYONLARI VE ASİT-BAZ DENGESİ ÜZERİNE ETKİSİ
H.TÜRE
1, A.MERCAN
1, Ö.KÖNER
1, B.AYKAÇ
1, U.TÜRE
1
ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD., YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Propofol, kısa etki süresi ve titre edilebilme özelliği nedeniyle anestezi indüksiyon ve idamesinde sıklıkla kullanılan bir ajandır. Olgu sunumları dışında karaciğer ve pankreas fonksiyonları ve asit-baz dengesi üzerine etkileri konusunda kısıtlı çalışma bulunmaktadır.
Bu çalışmada, çocuklarda kraniyotomi operasyonu sırasında anestezi idamesinde kullanılan propofol infuzyonunun postoperatif karaciğer, pankreas fonksiyonları ve asit-baz dengesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Bu amaçla; elektif supratentorial kraniyotomi operasyonu geçirecek, ASA I-II grubundan, 4-15 yaş arası, karaciğer pankreas fonksiyon testleri ve asit-baz dengesi normal sınırlarda olan 30 hasta, ebeveynlerinin yazılı onayları alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Propofol ve remifentanil infüzyonu ile anestezi idamesi gerçekleştirilen hastaların preoperatif ve postoperatif 1., 3., 5. ve 7. günlerde serum aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), γ-glutamil transpeptidaz (GGT), alkalin fosfataz (ALP), pankreatik amilaz, lipaz ve trigliserid düzeyleri takip edilmiştir. Arteriyel kan gazı analizi, anestezi sırasında ve ekstübasyondan hemen sonra, 6. ve 12. saatlerde yapılmıştır. Tüm sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Serum AST, ALT, GGT, ALP, pankreatik amilaz, lipaz ve trigliserid düzeylerinin, preoperatif değerlere göre, operasyon sonrası 1. günde istatistiksel anlamlı olarak yükseldiği, postoperatif 7. günde preoperatif değerlere döndüğü görülmüştür (p<0.05). Postoperatif asit-baz dengesi değerlerinin ise normal sınırlarda kaldığı gözlenmiştir.
Çocuk hastalarda, kraniyotomi operasyonu sırasında anestezi idamesinde kullanılan propofol, postoperatif asit-baz dengesinde belirgin bir değişikliğe neden olmadan, karaciğer ve pankreas enzimlerinde geçici yükselmeye neden olmakta, ancak tedavi gerektirmeden normal sınırlara dönmektedir. Bu nedenle, anestezi idamesi sırasında propofol infüzyonu kullanılan çocuk hastaların karaciğer ve pankreas fonksiyonlarının postoperatif dönemde takip edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
|